Regionalni program za trajno rešenje pitanja izbeglica na Zapadnom Balkanu

02. decembar 2011. |

U organizaciji Kancelarije za evropske integracije, Sektora za planiranje, programiranje, praćenje i izveštavanje o sredstvima EU i razvojnoj pomoći, 30. novembra je održan konsultativni sastanak o Regionalnom programu za trajno rešenje pitanja izbeglica na Zapadnom Balkanu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici relevantnih resornih ministarstava i donatora, koji su razgovarali o Ministarskoj deklaraciji i o Regionalnom programu za trajno rešenje pitanja izbeglica na Zapadnom Balkanu. Program je rezultat dogovora četiri zemlje u regionu (Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Republike Hrvatske i Republike Crne Gore) da, kroz pružanje trajnih stambenih rešenja za raseljenu populaciju, odgovore na dugogodišnji problem izbeglih i interno raseljenih lica, čime bi se bitno doprinelo unapređenju njihovih prava.

Učesnici sastanka su takođe razgovarali o pripremama za Donatorsku konferenciju, koja će se održati u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, u aprilu 2012. godine, u cilju obezbeđivanja podrške imlpementaciji pomenutog Regionalnog programa.