Održan četvrti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija

10. novembar 2011. |

Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije, u svojstvu Nacionalnog tela za Programe prekogranične saradnje i Ministarstvo za regionalni razvoj i javne radove Republike Bugarske, kao Upravljačko telo IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, održali su 10. novembra 2011. godine Četvrti sastanak Zajedničkog nadzornog odbora IPA programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija. Tema sastanka je usvajanje prijavnog paketa za Drugi poziv za prikupljanje predloga projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Drugi poziv (konkurs) finansira se iz Programa za 2010. i 2011. Godinu u visini od 8,74 miliona evra, od kojih je 15% deo sopstvenog finansiranja dok ostalih 85% čine IPA sredstva namenjena Programu. Vrednost pojedičnih projekata koji će biti odobreni će iznositi od 20.000 do 1.000.000 evra. Otvaranje poziva je planirano za sredinu novembra 2011. god, sa rokom za dostavljanje predloga projekata do sredine februara 2012. godine.

Za sredstva mogu konkurisati:

1. Neprofitna pravna lica
2. Sva registrovana na teritoriji obuhvaćenoj Programom – Borski, Zaječarski, Nišavski, Pirotski, Jablanički i Pčinjski okrug u Srbiji, kao i okruzi Vidin, Montana, Sofija, Pernik, Ćustendil i Sofija - grad oblast
3. Neprofitna pravna lica koja imaju partnera sa druge strane granice

Programi prekogranične saradnje su instrument Evropske unije za pružanje podrške saradnji institucija u pograničnim oblastima susednih država, a od  2004. godine do danas, u Srbiji je finansijski podržano oko 200 projekata. Trenutno se u Republici Srbiji sprovodi osam programa - sa Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Jadranski program i program “Jugoistočna Evropa“.

Cilj Programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija je jačanje teritorijalnog jedinstva pograničnog regiona Bugarske i Srbije, konkurentnost teritorije, kao i održivost razvoja kroz ekonomsku, socijalnu i saradnju na polju zaštite životne sredine duž administrativne granice

Nakon Prvog poziva za predloge projekata u okviru Programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske, u avgustu ove godine, prijavljeno je 115 predloga projekata, a potpisano 52 ugovora o donaciji ukupne vrednosti 11,5 miliona evra za partnere iz obe zemlje.


Više informacija o Programu: www.evropa.gov.rs