EU ostaje strateško opredeljenje Srbije

14. oktobar 2011. |

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković ponovio je danas da članstvo u EU ostaje strateško opredeljenje Srbije jer je to put za bolji i sigurniji život svih građana, uz ocenu da je Vlada u prethodne tri i po godine unapredila politički, pravni i ekonomski sistem u zemlji i u najvećoj meri ga približila standardima EU.

Cvetković je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom, održanoj nakon sednice Saveta za evropske integracije Vlade Srbije, izrazio uverenje da će naša zemlja u decembru dobiti status kandidata za punopravno članstvo u Uniji.

Vlada će na taj način ispuniti obećanje koje je dala građanima, istakao je premijer i dodao da će Srbija dobijanjem statusa kandidata imati pristup svim delovima budžeta EU, što će još jednom potvrditi da je zemlja bezbedna za strana ulaganja.

On je izrazio zadovoljstvo pozitivnim Mišljenjem Evropske komisije i činjenicom da pred Srbiju nisu postavljeni nikakvi dodatni uslovi, izuzev nastavka dijaloga sa Prištinom, što je ono na čemu naša zemlja već radi i što je u potpunosti u skladu sa Ustavom Srbije.

Predsednik Vlade je izrazio zahvalnost evropskom komesaru za proširenje i zemljama članicama EU koje su uvažile napore Srbije da se reformiše na putu ka Uniji, uprkos tome što je i EU pogođena posledicama svetske ekonomske krize.

File, koji se ranije na sednici Saveta za evropske integracije obratio članovima tog saveta, saopštio je da će Evropska komisija preporučiti datum za početak pristupnih pregovora sa Srbijom odmah nakon što bude postignut značajan napredak u nastavku dijaloga sa Prištinom.

On je naglasio da je ovo bila dobra godina kada je reč o reformskim procesima u Srbiji i pohvalio reformske napore Vlade Srbije, punu saradnju sa Haškim tribunalom i važne korake preduzete u cilju pomirenja i jačanja saradnje u regionu.

Poruka Beogradu je, kako je naveo, bila jasna – da treba da iskoristi taj zamajac koji ima u sprovođenju reformi i posveti se prioritetima koji su definisani.

Govoreći o tome šta će se desiti ukoliko Priština bude kočila nastavak dijaloga, evropski komesar je napomenuo da su za razgovor uvek potrebne dve strane i da se radi na tome da se stvori atmosfera dijaloga i poverenja.

Želimo da stvorimo tu atmosferu i smanjimo mogućnost preduzimanja jednostranih poteza, odnosno izostanka napretka na tom planu, poručio je File.