Dežer predstavio mišljenje EK Cvetkoviću

12. oktobar 2011. |

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer sastao se danas u Vladi Srbije sa premijerom Mirkom Cvetkovićem kome je predstavio mišljenje Evropske komisije o kandidaturi Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

U mišljenju, koje je danas objavljeno u Briselu, Evropska komisija je preporučila da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU, te da se pregovori o članstvu otvore čim Srbija ostvari napredak u rešavanju pitanja koja su u dijalogu sa Prištionom već na stolu - telekomunikacija, energetike, diploma i regionalnog predstavljanja Kosova.

Premijer Mirko Cvetković ocenio je da Mišljenje EK prepoznaje napore koje je Srbija načinila na evropskom putu i rezlutate koje je postigla u reformama, ali da to nije kraj i da još puno treba raditi na implementaciji evropskih standarda i reformi društva.

"Srbija je posvećena integracijama i nastavlja ubrzano da radi na tom planu " rekao je Cvetković, pošto mu je šef delegacije EU Vensan Dežer uručio Mišljenje EK.

On je ocenio da je danas poseban datum za Srbiju, ali i vladu koja je pre tri i po godine krenula od nule, a u decembru očekuje da Savet ministara EU Srbiji dodeli kandidaturu.

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da Evropska komisija pitanje nastavka dijaloga sa Prištinom smatra statusno neutralnim i podvukao da to nije novi uslov za Srbiju, niti ima novih uslova za njeno približavanje Uniji.

"Mi se u tom smislu nadamo da će dijalog uskoro bit nastavljen i da ćemo uskoro otvoriti pregovore" rekao je Dežer.

Evropska komisija preporučila je danas Savetu EU da Srbiji dodeli status kandidata, uzimajući u obzir dosad postignuti napredak i razumejući da se Beograd ponovo angažuje u dijalogu sa Prištinom i da brzo napreduje u sprovođenju postignutih sporazuma u dobroj veri, navedeno je u Mišljenju EK, koje je Tanjugu saopšteno u Briselu.

"Srbija je na dobrom putu da dovoljno ispuni političke kriterijume postavljene na Evropskom savetu u Kopenhagenu 1993. i uslove u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja, s tim što je potrebno da se nastavi napredak i pronađu praktična rešenja problema sa Kosovom", navodi se u Mišljenju EK.

Komisija stoga preporučuje da pregovori sa Srbijom započnu čim naša zemlja ostvari dalji značajniji napredak u dijalogu sa Prištinom.

Kako se precizira, to podrazumeva: "puno poštovanje principa inkluzivne regionalne saradnje; puno poštovanje odredbi Energetskog sporazuma; pronalaženje rešenja za telekominikacije i obostrano prihvatanje diploma;dalje sprovođenje u dobroj veri svih postignutih dogovora; i aktivnu saradnju sa Euleksom kako bi on vršio svoje funkcije u svim delovima Kosova".

Komisija će, navodi se u dokumentu, podneti izveštaj o tome kako Srbija sprovodi taj proces "čim se ostvari dovoljni napredak".

"Srbija se ohrabruje da održi zamah reformi time što će u potebnoj meri poštovati kriterijume za članstvo, s posebnom pažnjom na vladavini prava, i da nastavi sa konstruktivnim angažovanjem u regionalnoj saradnji i jačanju bilateralnih odnosa sa susednim zemljama", ističe se u dokumentu.

EK takođe očekuje da se nastavi sprovođenje Prelaznog sporazuma i od njegovog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pdridruživanju, a Komisija će dotle nastaviti da podržava te napore posredstvom finansijskih instrumenata IPA fondova.

U zaključku mišljenja se konstatuje da je Srbija u svetlu važnih reformi poslednjih godina značajno napredovala ka ispunjenju političkih kriterijuma vezanih za stabilnost institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudskih prava i poštovanja i zaštite manjina, koje su postavljene u Kopenhagenu 1993. godine, kao i uslova u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

Kada je reč o ekonomskim kriterijumima, Srbija je preduzela važne korake ka uspostavljanju funkcionalne tržišne ekonomije i postigla izvesni stepen makroekonomske stabilnosti i pored globalne ekonomske i finansijske krize, ali se dodaje da su potrebni dalji napori na restrukturiranju privrede i poboljšanju poslovnog okruženja.

Mišljenje EK o kandidaturi Srbije za članstvo u EU možete preuzeti ovde.

Analitički izveštaj EK možete preuzeti ovde.

Zakljućke i preporuke možete preuzeti ovde.

Strategiju proširenja za 2011 -2012. možete preuzeti ovde.