Održani “Dani Srbije u Briselu”

26. septembar 2011. |

Dvodnevna manifestacija "Dani Srbije", u organizaciji Kabineta podpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, Misije Republike Srbije, poslanika Evropskog parlamenta Viktora Boštinarua, a uz podršku grupe poslanika „Prijatelji Srbije“, održana je u periodu između 21. i 22. septembra u Briselu. U okviru „Dana Srbije“ otvorena je izložba slika Milene Pavlović Barili.

Manifestaciju su otvorili potpredsednik Evropskog parlamenta Migel Anhel Martinez, poslanik Evropskog parlamenta Edvard Kukan, direktor Kancelarije za evropske integracije Milica Delević i šef Odbora za kulturu i informisanje u Narodnoj skupštini Srbije Jelena Trivan. U programu je učestvovao i Bojan Pajtić, predsednik Vlade Autonomne pokrajine Vojvodine, koji je otvorio panel-diskusiju posvećenu Dunavskoj strategiji EU

Viktor Boštinaru je podsetio na značajne korake koje je Srbija preduzela na planu evrointegracija u poslednjih godinu dana, istakavši pre svega završetak saradnje sa Haškim tribunalom, donošenje većeg broja reformskih zakona i početak dijaloga sa Prištinom. Dodao je da Srbija zaslužuje status kandidata za članstvo u EU, kao i datum početka pregovora o pristupanju, i da je sada na potezu Evropska unija. Zaustavljanje napretka Srbije u evrointegracijama bila bi "čisto politička" i "pogrešna" odluka, naglasio je Boštinaru, podsetivši da se svaki korak koji napravi Srbija odražava i na ostale zemlje regiona. Govoreći o toku dijaloga Beograda i Prištine, Boštinaru je naglasio da je neophodno pronaći obostrano prihvatljiva i miroljubiva rešenja koja olakšavaju svakodnevni život građanima na Kosovu. Izrazio je nezadovoljstvo nedavnim jednostranim potezima Prištine i pohvalio stav Saveta bezbednosti u Ujedinjenim nacijama o tom pitanju.

Boštinaru se zahvalio svim predstavnicima institucija Srbije na spremnosti da se odazivaju pozivima grupe "Prijatelji Srbije" i istakao zadovoljstvo činjenicom da grupa broji 45 poslanika, "koji su pristupili na sopstvenu inicijativu ", dodavši da je ubeđen da će naredne godine u ovo vreme pregovori o pristupanju Srbije već biti u toku.

Miguel Angel Martinez, koji je od skora član grupe "Prijatelji Srbije", istakao je svoju punu podršku daljem proširenju Evropskoj uniji i naglasio značaj koji Srbija, sa svojim kulturnim i istorijskim bogatstvom, ima za EU. Naglasio je da je proces proširenja na neki način i "proces vraćanja balkanskih zemalja u zajedničku evropsku porodicu". Martinez je podvukao veliki doprinos predsednik Srbije Borisa Tadića, dodavši da se Tadić nalazi u najužem izboru za dodelu nagrade "North South", koju Savet Evrope dodeljuje pojedincima za značajan doprinos u odbrani ljudskih prava i tekovina demokratije.

Edvard Kukan istakao je da je izložba slika Milene Pavlović-Barili odlična prilika da se poslanici Evropskog parlamenta i njihovi gosti upoznaju sa kulturnim blagom Srbije, koja če, kao budući član EU, značajno doprineti kulturnom bogatstvu naroda Evrope.

Milica Delević se zahvalila Evropskom parlamentu na podršci procesu proširenja EU i pružanju prilike Srbiji da predstavi svoju kulturnu baštinu. Dodala je da je izložba otvorena u veoma bitnom trenutku za Srbiju, nekoliko nedelja uoči objavljivanja mišljenja Evropske komisije o zahtevu Srbije za članstvo u EU. Podsetila je na značajne korake koje je Srbija preuzela u procesu evrointegracija, uprkos mnogim otežavajućim okolnostima poput nasleđa ratova na prostoru bivše Jugoslavije, jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije i ekonomske krize.

Jelena Trivan je istakla značaj organizovanja "Dana Srbije" u veoma bitnom trenutku za budućnost procesa evropskih integracija. Podsetila je da, uprkos sveobuhvatnim reformama koje su sprovedene u poslednjoj deceniji, predrasude prema Srbiji još uvek postoje. Dodala je da je Srbija odlučna da sprovede sve reforme neophodne za dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije 12. oktobra.

U muzičkom delu programa nastupile su grupe "Kal" i "Frajle".