Održan Drugi sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo

15. septembar 2011. |

U Beogradu je 15. septembra održan Drugi sastanak Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo u okviru primene Prelaznog sporazuma o trgovini i trgovinskim pitanjima između Evropske unije (EU) i Srbije.

Sastanak je bio posvećen analizi dosadašnje primene Prelaznog sporazuma između Srbije i EU u oblasti poljoprivrede i ribarstva, kao i razvoju bilateralne trgovine poljoprivrednim i prerađenim poljoprivrednim proizvodima, te ribljim i prerađenim ribljim proizvodima.

Strane su izrazile zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima primene Sporazuma i ustanovile da se efekti Sporazuma pozitivno odražavaju na rast ukupne trgovine poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima između Srbije i EU. U 2010. godini srpski izvoz u EU je iznosio preko 800 miliona eura, a uvoz 360 miliona eura. Inače, Srbija u razmeni ovih proizvoda beleži suficit koji se iz godine u godinu povećava.

Sastanku Pododbora prisustvovali su predstavnici Evropske komisije, Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Ministarstva zdravlja, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, Republičkog zavoda za statistiku, Zavoda za intelektu

alnu svojinu i Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije.

Sastanku Pododbora za poljoprivredu i ribarstvo prisustvovali su i predstavnici ambasada zemalja članica EU.