Srbija zaslužila kandidaturu

12. septembar 2011. |

Srbija je zaslužila da krajem ove godine dobije status kandidata, a razmimoližanje na relaciji Beograd - Priština ne bi smelo da ometa i zaustavi proces priključenja Evropskoj Uniji, ocenjeno je na završnom panelu Foruma Srbija-EU, koji je 9. septembra održan u Beogradu.

Učesnici panela na temu "Pored EU postoji li još nešto" istakli su da je Srbija prirodno okrenuta ka Zapadu i Uniji i da nakon priključenja Hrvatske 2013. godine ta vrata ne bi smela da se zatvore.

U diskusiji koju je otvorila direktor Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević, istaknuto je da je zapadni Balkan uspeo da prestane da privlači pažnju problemima, ali da još nije uspeo da privuče pažnju svojim mogućnostima.

Izvršni sekratar Ekonomske komisije za Evropu pri UN i bivši ministar spoljnih poslova Slovačke Jan Kubiš ocenio je da je Srbija načinila ogroman napredak u integracijama i da je, nakon ispunjenja haškog uslova i visokog stepena ispunjenja akcionog plana, zaslužila da dobije status kandidata.

"Ja se iskreno nadam da niko neće da se poziva na razmimoilaženja između Beograda i Prištine kao kamen spoticanja za kandidaturu i početak pregovora o članstvu. To bi bilo politički pogrešno, nepravedno i u suprotnosti sa prinicipima za koje se mi ovde zalažemo, a to su principi jednakosti”, rekao je Kubiš.

Prestavnik grupe grčkih intelektualaca (ELIAMEP) i specijalni savetnik predsednika Evropske komisije Lukas Cukalis je, istakavši da politika proširenja EU, kao najbolja politika Unije, ima i svoju cenu, a to su unutrašnju koheziju i kapacitet za davanje.

"Članstvo ne može da izleči sve bolesti, mnogo je toga što još mora da se uradi. Nema sumnje da je došlo do zamora, ali ključno je da vrata EU nakon prijema Hrvatske ne zatovore", rekao je Cukalis.

On je naglasio da Srbija kada dobije status kandidata neko vreme mora da provede u "čekaonici", a da to vreme treba da iskoristi za reforme.

Srbija treba da bude vodeća i prva na evropkom putu regiona, podvukao je on.

Predsednik Evropskog kulturnog centra i specijalni savetnik predsednika Evropske komisije Žoze Manulea Baroza Dušan Šiđanski, osvrnuo se na dijalog Beograda i Prištine kao jednu od prepreka na evropskom putu Srbije.

On je rekao da je za svaki dijalog, pa i taj, potrebna volja obe strane.

"Dijalog Beograda i Prištine nije simetričan, već je asimetričan, jer uz sitne korake napred vidimo da Priština drži ključ. Nadam se da će Evropa objasniti da treba da imamo kompletan dijalog. Rešenje ne može da se pronađe preko noći, ali mora se ići ka tome", rekao je Šiđanski.

Šiđanski je naglasio da treba biti obazriviji na različitim poljima, recimo u obrazovanju, kako bi se generacije vaspitavale i školovale da poštuju različite entitete, ali i zajednički prostor za saradnju.

Učesnici panela osvrnuli su se i na ekonomsku krizu unutar EU, kao proizvod krize u proširenju Unije.

Regionalni direktor UNDP regionlanog biroa za Evropu i ZND Kori Udovički istakla je da bez obzira da li će doći do usporavanja procesa pristupanja EU, Srbija mora da "zasuče rukave", jer čak i ukoliko se proceš priključenja ubrza, a reforme kod kuće ne sprovedu, Srbija neće napredovati".

"Bez reformi, borbe protiv korupcije i izgradnja poverenja, čak i da se reforme ubrzaiju, neće biti realnog rasta", rekla je Udovički.

Prvi Forum Srbija -EU otvorili su predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Saveta Evrope Herman Van Rompej.

Forum Srbija - EU, u organizaciji Vlade Srbije, okupio je u Beogradu više od 400 ministara, intelektualaca, predstavnika nevladinog sektora i novinara iz više zemlja EU i regiona.

Rad Foruma odvijao se na panelima koji su bili posvećeni temama od zajedničkog interesa zemalja zapadnog Balkana koje očekuju da zauzmu svoje mesto u evrointegracijama.