Prvi Srbija–EU forum

09. septembar 2011. |

Prvi Forum Srbija- EU, koji je okupio veliki broj zvaničnika iz Srbije, Evropske unije i zemalja u procesu evropskih integracija, u organizaciji Vlade Srbije, otvorio je danas predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić je tom prilikom istakao, kako je Srbija uradila sve da dođe do pregovora sa EU i da očekuje da Evropska unija prepozna njene napore u procesu reformi, kao i njen doprinos EU i stabilizaciji situacije na prostoru Jugoistočne Evrope.

U svom obraćanju na Forumu, predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej naglasio je da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i da Unija nije zaboravila Srbiju.
Rompej je pohvalio napredak koji je Srbija u evropskim integracijama postigla u poslednje tri godine, ocenivši ga kao izvanredan i pozvao srpsko rukovodstvo da ostane privrženo evropskim ciljevima.

“Srbija je u Evropi i srpska budućnost je u EU. Želeo bih da podstaknem srpsko rukovodstvo da bude uporno u evropskoj politici i evropskim ciljevima”, naveo je Van Rompej.

Prema njegovim rečima, proširenje EU će biti uvek zasnovano na uspehu kandidata.
“Neće biti prečica kod Kopenhagenških kriterijuma i odluka o kandidaturi zahteva konsenzus 27 vlada, parlamenata i javnog mnjenja tih država i ona se ne donosi olako”, dodao je predsednik Evropskog saveta.

On je čestitao Srbiji i Hrvatskoj zbog napretka u odnosima, dodavši da je za stabilnost Balkana važna i rezolucija o Srebrenici koju je donela Skupština Srbije.

“Znamo koliko je osetljivo pitanje Kosova za Srbiju i stanje odnosa Beograda i Prištine je nešto što pratimo i što nas brine. To će biti jedan od ključnih faktora kad se bude odlučivalo o Srbiji i kandidaturi”, istakao je predsednik Evropskog saveta.

“Ima mnogo toga što se još mora uraditi, najvažnije je da demokratske institucije u zemlji i vladavina prava u potpunosti funkcionišu”, naveo je Van Rompej.
On se zahvalio predsedniku Srbije Borisu Tadiću na, kako je rekao, inicijativi da se u Beogradu organizuje “prelomni istorijski skup”.