Vlada usvojila NPI za period april - jun 2011.

22. jul 2011. |

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici Izveštaj o sprovođenju Nacionalnog programa za integraciju u Evropsku uniju (NPI) za period april – jun 2011. Prema rezultatima Izveštaja, koji je sačinila Kancelarija za evropske integracije, u celini, NPI je uzimajući u obzir i unapred izvršene obaveze, kao i obaveze zaostale iz ranijih perioda, ispunjen 110 odsto, odnosno realizovano je svih 68 predviđenih obaveza kao i još 7 planiranih za naredni kvartal.

Kada je reč o predlozima zakona, Narodna banka Srbije je dostavila Narodnoj skup­štini Republike Srbije predlog Zakona o zaštiti korisnika finan­sij­skih us­luga koji je bio planiran za raniji period.

Narodna skupština je u izveštajnom periodu usvojila 15 zakona, obuhvaćenih NPI-jem: 1) Zakon o kontroli predmeta od dragocenih metala, 2) Zakon o privrednim društvima, 3) Zakon o sportu, 4) Zakon o advokaturi, 5) Zakon o izvršenju i obezbeđenju, 6) Zakon o izmenama Zakona o akcizama, 7) Zakon o izmenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim penzijskim fondovima i penzijskim planovima, 8) Zakon o tržištu kapitala, 9) Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, 10) Zakon o izmenama i dopunama Zakona o finansijskom lizingu, 11) Zakon o izmenama Zakona o popisu poljoprivrede 2011. godine, 12) Zakon o izmenama Zakona o popisu stanovništva, domaćinstva i stanova 2011. godine, 13) Zakon o obaveznom primerku publikacija, 14) Zakon o staroj i retkoj bibliotečkoj građi i 15) Zakon o mladima.

U pogledu utvrđivanja predloga zakona i usvajanja podzakonskih akata planiranih za drugo tromesečje 2011. godine, Vlada je bila na nivou uspešnosti od 75 odsto, s obzirom da je od planiranih 68, utvrdila, odnosno usvojila, 51 propis - od 8 planiranih predloga zakona Vlada je utvrdila 4 a usvojila je i svih 7 planiranih podzakonskih akata (uredbe, odluke, strategije, zaključci). Ministarstva i posebne organizacije su planirale usvajanje 53 podzakonska akata, pre svega pravilnika i naredbi, a usvojeno je 40, što predstavlja 75 odsto uspešnosti.

NPI je, posmatrajući propise koji su planirani za usvajanje u periodu od jula 2008. godine do juna 2011. godine, u celini ispunjen 82 odsto, odnosno od 795 propisa usvojeno je 649.

Uzimajući u obzir samo zakonodavnu aktivnost u istom periodu, od jula 2008. do juna 2011. godine, Vlada je planirala utvrđivanje 185 predloga zakona, od čega je utvrđeno 178, odnosno 96 odsto. Narodna skupština je u istom periodu usvojila 172 zakona, čime je ispunila 97odsto svojih obaveza. U pogledu usvojenih zakona, Nacionalni program je ispunjen 93 procenta, odnosno od 185 planiranih zakona usvojeno je 172.

NPI je precizan plan kako da se dostignu svi kriterijumi neophodni da bi država postala članica EU, od političkih i ekonomskih, do najdetaljnijih standarda koji postoje u Uniji u oblastima trgovine, poljoprivrede, zaštite životne sredine, infrastrukture.

Cilj NPI je da državne institucije, na jasan i merljiv način, prate sopstveni napredak u procesu pridruživanja EU.