Akcioni plan za sticanje statusa kandidata realizovan 73 odsto

14. jul 2011. |

Vlada je na današnjoj sednici, usvojila Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije, odnosno plana za brže sticanje statusa kandidata za EU. Prema rezultatima izveštaja, koji je sačinila Kancelarija za evropske integracije, Akcioni plan je realizovan u procentu od 73 odsto računajući i ispunjene i delimično ispunjene preporuke, kojima je rok bio jun 2011. godine.

Od ukupnog broja od 96 preporuka sadržanih u AP, do sredine jula u celosti ispunjeno 30, a delimično je ispunjeno 46 preporuka, računajući da su delimično realizovane one sa 50 odsto učinka.

Prema Akcionom planu 59 preporuka (60% od ukupnog broja) je bilo planirano da se realizuje do kraja juna, uključujući i preporuke čiji je rok bio mart i april, a preostalih 37 preporuka ima za rok treći kvartal ili kraj godine (radi se o dugoročnijim merama). Pojedinačna preporuka često ne podrazumeva samo jednu meru, već više aktivnosti kao što je usvajanje propisa, jačanje institucija i preduzimanja određenih konkretnih mera. Iako sve preporuke nemaju isti značaj i težinu radi lakšeg statističkog praćenja nije vrednovan značaj preporuke, već je svakoj data ista vrednost.

Kada je reč o zakonodavnoj aktivnosti, planirano je da se do kraja 2011. godine usvoji 29 zakona, a zaključno sa junom bilo je predviđeno da na snagu stupi 18 zakona. Do danas je usvojeno 10, što predstavlja 55 odsto od ukupnog broja planiranih zakona za usvajanje u prvoj polovini godine.

Posmatrano po oblastima može se zaključiti da je najveći napredak kada je u pitanju ralizacija AP ostvaren26. maja 2011. godine, kada je hapšenjem Ratka Mladića, otklonjena do sada najveća politička prepreka na putu Srbije ka Evropskoj uniji i time obezbeđen adekvatan nivo saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

U cilju dalje demokratizacije i jačanja vladavine prava Narodna skupština je u maju usvojila Zakon o izmenama i dopunama Zakona o izboru narodnih poslanika kojim se ukidaju blanko ostavke i uvodi redosled poslanika na listi. Predlog izmena i dopuna Zakona o lokalnim izborima su usvojene na Vladi 7. jula ove godine i po hitnom postupku su upućene u skupštinsku proceduru. Skupština je u junu usvojila i Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, kojim su data veća ovlašćenja Agenciji za borbu protiv korupcije i kojim se sistem finansiranja političkih partija čini transparentijim.

Napredak je realizovan i kada je u pitanju otklanjanje određenih nedostataka koji su postojali u procesu pravosudne reforme. U maju je usvojena Odluka o postupku preispitivanja odluka prvog sastava Državnog veća, kao i Pravila za primenu Odluke o kriterijumima i merilima koja će stalni sastav Visokog saveta sudstva primeniti u postupku preispitivanja prethodno donetih odluka o prestanku sudijske dužnosti.Visoki savet sudstva je 15. juna 2011. godine započeo postupak preispitivanja odluka o prestanku sudijske dužnosti. Takođe, Narodna skupština je 5. maja ove godine usvojila i Zakon o javnom beležništvu i Zakon o izvršenju i obezbeđenju.

Posebno je važno ispunjavanje značajanog broj preporuka Akcionog plana koje imaju za cilj stvaranje uslova za poboljšan rad nezavisnih institucija i regulatornih tela izdvajanjem sredstava u budžetu Republike Srbije za angažovanje dodatnog broja izvršilaca u ovim institucijama i obezbeđenje adekvatnih prostorija i opreme.

Uspostavljena je Pravosudna akademija, počela je sa radom Kancelarija Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, poboljšani su administrativni kapaciteti sekretarijata Komisije za kontrolu državne pomoći i Državne revizorske institucije, obezbeđena su sredstva za dodatno angažovanje 73 zaposlena u ovoj instituciji. Pored toga, obezbeđena su dodatna sredstva za angažovanje 6 zaposlenih u Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Preporuke koje su se odnosile na jačanje kapaciteta administracije posebno u oblasti državne pomoći i javnih nabavki su realizovane tako što su stvoreni preduslovi za angažovanje većeg broja izvršioca.

U sektoru bezbednosti pored niza mera koje su pokrenute da bi se sprečila zloupotreba vizne liberalizacije urađene su i mere koje se odnose na borbu protiv korupcije i jačanje međunarodne saradnje, kao i mere koje se sprovode na graničnim prelazima, a koje za cilj imaju elektronsko povezivanje svih graničnih prelaza. Agencija za borbu protiv korupcije je izradila je Pravilnik o zaštiti lica koje prijavi sumnju na korupciju („uzbunjivača”), o kome je 13. jula održana javna rasprava, na kojoj su učestvovali svi relevantni državni organi, mediji i nevladine organizacije.

Značajan broj sektorskih preporuka je delimično ili u celosti realizovan posebno u oblasti poljoprivrede, telekomunikacija, vazdušnog transporta, infrastrukture kvaliteta, finansija, životne sredine. Veliki korak je usvajanje Predloga zakona o energetici i Predloga zakona o vazdušnom saobraćaju. U celosti su ispunjene mere koje su bile predviđene za oblast malih i srednjih preduzeća i zapošljavanja.

Značajnije obaveze koje nisu realizovane do kraja juna 2011. su donošenje Zakona o javnoj svojini (koji obuhvata imovinu autonomnih pokrajina i jedinica lokalne samouprave) i Zakona o denacionalizaciji. Budući da se oba ova zakona bave pitanjima imovinskih prava, neophodno je da se na njima radi istovremeno kako bi međusobno bili usklađeni a očekuje se da će ih Vlada usvojiti u septembru mesecu, kao i sve preostale predloge zakona predviđene Akcionim planom.