Nemačka ostaje pouzdan partner Srbiji na evropskom putu

04. jul 2011. |

Nemačka ostaje pouzdan partner Srbiji na evropskom putu

Beograd, 30. jun 2011. godine – Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić, poverenik u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke Andreas Gis i ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas potpisali su danas Sporazum o pružanju novčane pomoći te zemlje Srbiji u iznosu od 137 miliona evra.

Đelić je na konferenciji za novinare, nakon potpisivanja ovog dokumenta, ukazao na to da će od pomenutih sredstava 105 miliona evra biti upotrebljeno za razvoj energetike i vodoprivrede, 25 miliona za poboljšanje ekonomske situacije i razvoj zapošljavanja i ruralni razvoj, a sedam miliona za razvoj demokratskih institucija i državne uprave.

Od najvećeg dela, namenjenog energetskom sektoru, kako je objasnio, približno 69 miliona evra biće upotrebljeno za rehabilitaciju Vlasinske hidroelektrane, a oko 35 miliona evra za skladištenje pepela u Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu.

On je izrazio zahvalnost Vladi i građanima Nemačke na poverenju koje imaju u našu zemlju, uz podsećanje na to da je ova zemlja najveći bilateralni donator Srbije, čija je pomoć od 2000. godine do sada dostigla iznos od 1,09 milijardi evra.

Najveći deo dosadašnje pomoći predstavljali su nekomercijalni zajmovi, a 40 odsto su bespovratna sredstva, ukazao je potpredsednik Vlade.

Mas je saopštio da je danas potpisani sporazum rezultat pregovora predstavnika vlada dveju zemalja tokom kojih je zaključeno da su politička stabilnost, dobro upravljanje, suzbijanje korupcije i regionalna saradnja kriterijumi od velikog značaja za predstojeće donošenje odluke o statusu kandidata Srbije za članstvo u EU.

Savezna Vlada Nemačke ovogodišnjim odobravanjem uvećanog iznosa pomoći šalje snažnu poruku da će kao pouzdani partner i ubuduće pomagati Srbiju, poručio je ambasador Nemačke.

Cilj ove pomoći, kako je objasnio, jeste da se pospeši socijalni i ekonomski razvoj Srbije i pomogne njeno približavanje Uniji.

To približavanje biće moguće samo u okruženju političke stabilnosti, vladavine prava i odlučne borbe protiv korupcije, kao i uz stvaranje povoljnih uslova za ekonomsko angažovanje, zaključio je Mas.

Gis, koji je poverenik za mir i bezbednost, pomoć u hitnim slučajevima, jugoistočnu Evropu, Bliski istok i Avganistan/Pakistan u Saveznom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, naglasio je da se ovogodišnjim iznosom pomoći pruža doprinos realizaciji planova Vlade Srbije i opština na planu ekonomskog i socijalnog razvoja naše zemlje.