Plenarna sednica Unapređenog stalnog dijaloga EU i Srbije

10. jun 2011. |

Evropska komisija i Vlada Srbije održale sudanas godišnji plenarni sastanak Unapređenog stalnog dijaloga na temu napretka u sprovođenju Akcionog plana za brže sticanje statusa kandidata i Nacionalnog programa integracije Republike Srbije u Evropsku uniju.

Sastanak je pre svega bio posvećen napretku reformi u oblasti političkih kriterijuma – demokratije i vladavine prava, ljudskih i manjinskih prava, kao i regionalnim pitanjima i ispunjavanju međunarodnih obaveza.

Predstavnici Vlade Srbije ovom prilikom naglasili su da će Srbija nastaviti saradnju sa sudom u Hagu, rad na reformi pravosuđa,borbi protiv korupcije,sprovođenju zakonodavnih reformi, podsetivši da je na tom putu Srbija već usvojila Zakon o izboru narodnih poslanika, kao i da se ukoro očekuje i usvajanje zakona o finansiranju političkih aktivnosti i zakona o javnoj svojini.

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić je precizirao da je urađen nacrt zakona o restituciji, da su u toku konsultacije sa strankama i da će tokom leta biti sprovedena javna rasprava o toj temi, a da se njegovo usvajanje u skupštini očekuje na jesen.

Predstavnici Evropske komisije, nakon sastanka Unapređenog stalnog dijaloga između EU i Srbije, poručili su da nema novih uslova za Srbiju za dobijanje statusa kandidata i datum početka pristupnih pregovora sa EU, kao i da su za Brisel sada važni samo oni uslovi koji su dati u SSP-u i u Kopenhagenškim kriterijumima.

“Kao što su predsednik Evropske komisije Žože Manuel Barozo i komesar za proširenje Štefan File već ukazali, i mi smo ustanovili veliki napredak i orhrabrujemo Vladu Srbije da nastavi reforme, da bi nama pomogli da damo pozitivno mišljenje”, poručio je direktor Direkcije za zapadni Balkan u Evropskoj komisiji, Pjer Mirel.

On je naveo niz pozitivnih događaja koji su se desili od prošlog sastanka Unapređenog stalnog dijaloga, a to je da bilateralna ratifikacija SSP-a dobro odmiče, zatim zajednička rezolucija u UN o pokretanju dijaloga Beograda i Prištine.