Za bolje poslovanje od USAID-a 16,7 miliona dolara

01. jun 2011. |

Američka agencija za međunarodni razvoj USAID odobrila je Srbiji projekat za bolje uslove poslovanja vredan 16, 7 miliona dolara, čija bi realizacija u narednih pet godina trebalo da pomogne podizanje konkurentnosti domaće privrede i privrednog sektora.

Ovu petogodišnju inicijativu juče su otvorili potpredsednik Vlade Republike Srbije Verica Kalanović, ambasador SAD u Srbiji Meri Vorlik i direktor Kancelarije za evropske integracije Milica Delević. „Projekat za bolje uslove poslovanja“ će pružiti tehničku pomoć, obuku i drugu podršku za poboljšanje poslovnog okruženja, održavanje makroekonomske stabilnosti, kao i dalji razvoj finansijskog tržišta. Sve aktivnosti projekta se zasnivaju na prioritetima privatnog sektora i Vlade Srbije.

„Sve tri komponente programa, koje se odnose na regulatornu reformu u privredi, makroekonomsku politiku i razvoj finansijskog tržišta usmerene su da firme u Srbiji podignu svoju konkurentnost i uključe se na globalno tržište“, rekla je potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović na predstavljanju projekata u Skupštini Grada Beograda.

Prema njenim rečima, ovaj program je potpuno usklađen sa novim modelom privrednog rasta koji je 2010. usvojila Vlada Srbije i koji podrazumeva orjentaciju ekonomije na proinvesticionu, izvoznu orijentisanu, zasnivanu na ulaganju u energetski sektor, završetak velikih infrastrukturnih projekata i regulatorne reforme.

„Program je nova faza uspešne saradnje vlada Srbije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD)“, napomenula je Kalanović

Ambasadorka SAD u Srbiji Meri Vorlik kazala je da njena zemlja ostaje posvećena pomaganju Srbiji da postane član Evropske unije (EU).

Ona je navela da je dosadašnja pomoć USAID-a u razvoju konkurentnije ekonomije omogućila Srbiji izgradnju institucionalnog i zakonodavnog okvira potrebnog za podršku tržišnoj ekonomiji.

Vorlik je kazala da je Srbija načinila velike korake, ali poslovna zajednica i dalje pokazuje da se suočava sa problemima u razvoju, zbog čega će novi projekat za bolje uslove poslovanja u saradnji sa poslovnom zajednicom, Vladom Srbije i stručnjacima,pomoći u njihovom uklanjanju.

„Projekat će pomoći privatnom sektoru širom Srbije u obezbeđivanju uslova potrebnih za njegov razvoj“, rekla je ona.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević kazala je da „projekat podržava evropske ambicije Srbije“i odnosi se na unapređenje uslova poslovanja u okviru poboljšanja konkurentnosti srpske privrede.

Prema njenim rečima, on će omogućiti da se bolje iskoriste sve mogućnosti koje se pružaju Srbiji na osnovu sporazuma koje ima sa EU i zemljama CEFTA.

U USAID ističu da će projekat, koji je počeo da se realizuje u januaru ove godine, obezbediti stručnu pomoć, treninge i druge vrste podrške u cilju poboljšanja poslovnog okruženja, održavanja makroekonomske stabilnosti i daljeg razvoja finansijskog tržišta, a sprovodiće se na osnovu prioriteta koje ima Vlada Srbije i privreda.

Ya više informacija o USAID-u, posetite http://serbia.usaid.gov