Za proces evrointegracija Srbije 2011. je ključna godina

20. maj 2011. |

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo saglasili su se juče u Beogradu da je 2011. godina ključna u procesu evrointegracija i da Beograd i Brisel treba da sarađuju u nastavku približavanja Srbije i Evropske unije.

Cvetković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije istakao da je na sastanku analizirano šta je urađeno i šta je ostalo da se učini u predstojećem periodu kako bi Srbija dobila status kandidata za članstvo u EU.

Predsednik Vlade je naveo da je, osim o procesu reformi i zakonskoj regulativi, na sastanku bilo reči i o popisu na Kosovu i problemu lažnih azilanata.

Dobili smo podršku za sve što smo uradili, ali i za sve ono što još treba da učinimo tokom ove godine. Preuzeli smo obavezu da započete poslove završimo kako su planirani i dogovorili se da svi problemi budu razlog za povećanu pažnju i da ih rešavamo zajedno sa EU, rekao je on.

Cvetković je dodao da će Srbija u saradnji sa članicama EU učiniti sve da se smanji broj lažnih azilanata.

Barozo je istakao da Srbija pripada evropskoj porodici naroda i poručio da je ključ evrointegracija u rukama Srbije.

Mi smatramo Srbiju članicom evropske porodice i sada zajedno treba da radimo kako bismo ostvarili zajednički cilj, a to je članstvo Srbije u EU, rekao je predsednik Evropske komisije.

On je ukazao na to da je podržao napore koje je Srbija učinila u dosadašnjem procesu evrointegracija, kao i da je predsedniku Vlade Srbije obećao svu pomoć u nastavku tog procesa.

Prema njegovoj oceni, brzina približavanja EU zavisiće, pre svega, od spremnosti Beograda da sprovede potrebne reformske procese.

Barozo je naveo da se kriterijumi moraju ispuniti u reformi pravosuđa i borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i istakao da je saradnja sa Haškim tribunalom od ključnog značaja.

Za Srbiju su od izuzetne važnosti i efikasne ekonomske reforme, koje su ne samo jedan od uslova evropske budućnosti, već i preduslov razvoja svake države, dodao je on.

Sastanku u Vladi Srbije prisustvovali su i ministri čiji resori treba da sprovedu preporuke Evropske komisije.