Otvoren EU Info centar u Beogradu

20. maj 2011. |

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković otvorili su juče Informacioni centar EU u Beogradu.

Svečanom otvaranju prisustvovali su i evropski komesar za proširenje Štefan File, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i direktor za spoljne poslove EU Miroslav Lajčak.

EU info centar je projekat Delegacije EU u Beogradu, čiji je cilj informisanje javnosti o Uniji, njenim institucijama, kao i odnosima sa Srbijom.

Posetioci centra će na 10 računara moći da pretražuju baze podataka i sajtove o Evropskoj uniji, dok će zaposleni odgovarati na sva pitanja vezana za Evropsku uniju i nuditi posetiocima besplatne informativne materijale o EU koje je moguće preuzeti i sa internet sajta www.euinfo.rs.

Žoze Manuel Baroso je na tribini održanoj posle otvaranja EUINFO centra izjavio da je dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji u rukama Srbije.

“Srbija je uradila mnogo, ali mora uraditi još više da bi dobila status kandidata i do kraja ove godine počela pregovore o članstvu”, istakao je Baroso na tribini u Domu Omladine, posle otvaranja EU Info centra.

Sve je u rukama Srbije, poručio je Baroso i naglasio da je to njegova poruka svima u Srbiji, njenom predsedniku i građanima. Prema njegovim rečima, potrebno je da Srbija ispuni uslov pune saradnje sa Haškim tribunalom i da ima dobre odnose sa susedima.

“Nadamo se da će uslov pune saradnje sa Tribunalom u Hagu biti ispunjen”, rekao je Baroso. On je najavio da će Evropska komisija mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u Uniji pripremiti u oktobru, posle čega će o tome 27 država članica Unije doneti konačnu odluku.