Norveška podržava reforme u Srbiji na putu ka EU

12. maj 2011. |

Norveška će ove godine podržati evrointegracije Srbije investiranjem 13 miliona evra u projekat jačanja kapaciteta uprave za pristupanje Srbije EU koji traje od novembra 2010. do juna 2012. Norveški ambasador u Beogradu Nils Ragnar Kamsvog izrazio je nadu da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata za prijem u EU i poručio da je za to potrebna spremnost državne i lokalnih administracija.


"Lokalne i državne administracije moraju da budu spremne za sve segmente pregovora o evrointegraciji i za primenu evropskih propisa", rekao je Kamsvog predstavljajući projekat za jačanje uprave u Srbiji.

Tokom projekta koji Kancelarija za evropske integracije sprovodi u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom i Ambasadom Norveške do juna 2012. biće obučeno oko 360 službenika lokalne, pokrajinske i državne uprave.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević je objasnila da se tokom približavanja Srbije EU ne mogu primenjivati evropska politika i propisi ako ih suštinski ne razumete.