Srbija dobila 6,9 milijardi evra

09. maj 2011. |

Srbija je od 2001. godine do danas dobila 3,6 milijardi evra bespovratne pomoći, a kada se uračunaju nekomercijalni krediti, u tom periodu, odobreno je ukupno 6,9 milijardi evra, saopštio je potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić 6. maja na otvaranju konferencije „Deset godina razvojne pomoći Srbiji“.

Najveći donator bila je Nemačka, sa 900 miliona evra, od čega je 450 miliona evra bespovratne pomoći budžetu. Drugi po redu pojedinačni donator je Amerika, koja je dala 820 miliona dolara i pomogla seriju drugih projekata.

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer precizirao je tom prilikom da su evropske donacije Srbiji u protekloj deceniji bile 400 evra po stanovniku, a odobreno je i šest milijardi kredita, ili 770 evra po stanovniku. Ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik ocenila je da su razvojni programi njene zemlje, rađeni zajedno sa srpskim partnerima, postigli veliki uspeh, i najavila da će Amerika nastaviti da sarađuje sa Srbijom i da joj pruža pomoć u nastojanju da postane članica EU.

Projektima međunarodne razvojne pomoći u proteklih deset godina su, između ostalog, obučene sudije, advokati, tužioci, branioci, policijski istražitelji i drugo osoblje pravosudnih organa, rekonstruisan Vrhovni sud i više okružnih i opštinskih sudova, reformisani su trgovinski sudovi, i osnovana je Pravosudna akademija.

Takođe, opremljene su laboratorije za DNK analizu i toksikološka veštačenja, obezbeđena vozila za hitne intervencije, tetra bazne stanice, kao i termovizijska vozila i kamere. Sredstvima razvojne pomoći podržana je rekonstrukcija i proširenje infrastrukture graničnih prelaza, poboljšan sistem kontrole granica, obezbeđena oprema za kriminalističku, kao i oprema i vozila za pograničnu policiju.

U toku je razvoj informacionog sistema za kontrolu na graničnim prelazima, priprema strategije i akcionog plana reforme Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i jačanje kapaciteta za borbu protiv visoko-tehnološkog kriminala.

Publikaciju „Deset godina razvojne pomoći Srbiji“ možete preuzeti ovde.

Primere projekata koji su finansirani kroz razvojnu pomoć, možete pogledati ovde.

Film „Deset godina razvojne pomoći Srbiji“ možete pogledati ovde.