Počelo obeležavanje Dana Evrope

09. maj 2011. |

Pod sloganom „Evropa otvoreno“ juče je u Domu Omladine, nizom manifestacija počelo obeležavanje 9. maja, Dana Evrope.

„Danas nismo ovde da pričamo o problemima, danas pokazujemo sliku Evrope koja je otvorena. Nema kontradikcije između tradicije i priključenja Uniji. Portugalci nisu manje Portugalci nego što su bili pre pristupanja Uniji. Ovo je česta briga koju ljudi imaju“, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer.On je izrazio nadu da će Srbija do kraja ove godine postati kandidat za prijem u EU. „Nadam se da će Srbija uspeti da pređe sve prepreke na putu evropskih integracija i da će do kraja godine postati kandidat za članstvo u Uniji, kao i da će posle toga moći da nastavi evropsku integraciju“, rekao je Dežer otvarajući izložbu „Kako prepoznajem Evropu u Srbiji“, jednu od mnogobrojnih manifestacija posvećenih Danu Evrope.

U okviru programa „Evropa otvoreno” u Makedonskoj ulici su organizovana sportska takmičenja za učenike osnovnih škola, dok je u Domu Omladine otvorena izložba „Kako prepoznajem Evropu".

„Proslavljamo Dan Evrope koji je izuzetno simboličan za nas", rekao je Dežer obraćajući se učenicima sportskih takmičenja.
On je takmičarima u fudbalu, odbojci i nadmetanju „Evropa bez granica“ poželeo uspeh.

„Zabavite se ali i branite vrednosti, vrednosti borbe, duha i takođe fer pleja“, rekao je Dežer.

„Evropa je dinamična, Evropa je i mlada. Nastavićemo u Domu Omladine gde će za nekoliko dana predsednik (Evropske komisije Žoze Manuel) Barozo otvoriti naš prvi evopski informativni centar u Beogradu", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.
U okviru programa „Evropa Otvoreno“ u Makedonskoj ulici nastupila je mađarska folklorna grupa „Petefi Šandor“, a holu Doma Omladine, hor „ Beogradski glas“ s Aleksandorom Kovač. Priređeni su i rok koncerti, na kojima su nastupili Ana Stanić, kao i bendovi „Svi na pod“ i „Sevdah Bejbi“. Takođe su uručene nagrade pobednicima multimedijalnog takmičenja "Kako prepoznajem Evropu u Srbiji" i novinarske nagrade za najbolje medijsko izveštavanje o evropskim integracijama.