Pribe: Ostvaren značajan napredak u reforma

31. januar 2005. |

Beograd, 28. januar 2005 - Direktor Direkcije EU za zapadni Balkan Rajnhard Pribe izjavio je posle dvodnevnih razgovora sa zvaničnicima SCG i Srbije da je Srbija i Crna Gora ostvarila značajan napredak u reformama s ciljem integracije u Evropsku uniju i izrazio uverenje da će preostala otvorena pitanja moći uskoro da budu rešena. Pribe je predvodio delegaciju Evropske unije na šestom sastanku Unapređenog stalnog dijaloga predstavnika EU i SCG održanom u Beogradu 27. i 28. januara.

Pribe je na konferenciji za novinare rekao da postoje tehnički uslovi za završetak Studije izvodljivosti za SCG do kraja marta, ali je dodao da ne može ništa konkretno da kaže o ishodu studije, pošto o tome odlučuje, na predlog Evropske komisije, savet šefova diplomatija EU i države članice.

Pribe je podsetio da je saradnja s Haškim tribunalom i dalje veliki kamen spoticanja na putu SCG u EU, pozdravivši odluku generala Vladimira Lazarevića da se dobrovoljno preda Tribunalu kao prvi korak ka unapređenju te saradnje.

EU, takođe, očekuje da državna zajednica bude funkcionalna, što podrazumeva i pronalaženje rešenja za pitanje izbora za Skupštinu SCG, na čijem rešavanju, kako je naveo Pribe, radi visoki predstavnik EU Havijer Solana sa predstavnicima SCG i republika članica.

Brisel smatra i da republike članice treba što pre da donesu ustave i očekuje od SCG da ispunjava međunarodne obaveze u poštovanju prava manjina i ljudskih prava i da unapredi administrativne kapacitete, pre svega pravosuđe, kao i borbu protiv organizovanog kriminala.

Poptredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus je rekao da su u dvodnevnim razgovorima sa evropskim stručnjacima razjašnjene dileme i tehnički detalji u procesu pridruživanja, uključujući i detalje dvostrukog koloseka.

On je naglasio da u procesu pridruživanja EU nema više institucionalnih prepreka, već političkih, navodeći da je to pre svega saradnja s Haškim tribunalom, koja se, kako je istakao, mora nastaviti i nakon odluke o predaji generala Lazarevića.

Razgovorima u okviru šestog sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i SCG nisu prisustvovali predstavnici Crne Gore koji nisu mogli da dodju u Beograd zbog loših vremenskih prilika. Pokušaj da se obezbedi njihovo učešće video vezom nije uspeo, pa će evropski zvaničnici odvojeno sa crnogorskim predstavnicima razgovarati o pitanjima u vezi sa Crnom Gorom.

Razgovori u Beogradu najavljeni su kao poslednji takav sastanak zvaničnika EU, SCG i republika članica pred donošenje odluke o Studiji izvodljivosti.