Usvojen Drugi izmenjeni i dopunjeni NPI

26. april 2011. |

Vlada je na sednici 21. aprila usvojila Drugi izmenjeni i dopunjeni Nacionalni program za integraciju Republike Srbije u Evropsku uniju (NPI), u čiju elektronsku bazu su ministarstva i posebne organizacije uneli nove propise planirane za usvajanje u 2011. i 2012. godini. Ovoga puta nije menjan tekst NPI, već je samo dopunjena tabela sa propisima koja ga prati u obliku aneksa.

Vlada je zadužila Kancelariju za evropske integracije da tromesečno izveštava Vladu o sprovođenju, s tim da prvi izveštaj bude podnet u julu 2011. godine, kao i da naredni izmenjeni i dopunjeni NPI, sačinjen u koordinaciji sa svim nadležnim organima uprave, podnese na usvajanje do kraja februara 2012. godine.

NPI je precizan plan kako da se dostignu svi kriterijumi neophodni da bi država postala članica EU, od političkih i ekonomskih, do najdetaljnijih standarda koji postoje u Uniji u oblastima poput trgovine, poljoprivrede, zaštite životne sredine, transportai dr. Cilj NPI je da državne institucije, na jasan i merljiv način, prate sopstveni napredak u procesu pridruživanja EU.