Nova strategija i akcioni plan za borbu protiv korupcije

30. mart 2011. |

Na današnjem skupu o razmeni iskustava u borbi protiv korupcije u Srbiji i Nemačkoj, direktor Kancelarija Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević , istakla je da je borba protiv korupcije jedan od značajnijih zadataka u Akcionom planu za pristupanje EU I dodala da je napredak po tom pitanju važan za evropske integracije, ali još više znači građanima Srbije.

"To je oblast gde građani očekuju konkretna rešenja, velike promene... to je nešto što prepoznaju kao konkretnu brigu", rekla je ona.

Delevićeva je dodala da se, nažalost, borba protiv korupcije neće završiti sticanjem statusa kandidata za članstvo u EU, jer je "šest meseci nedovoljno da se iskoreni korupcija".

"Mi ćemo do trenutka sticanja statusa kandidata napredovati, EU će ocenjivati da li smo uspostavili pravni okvir koji funkcioniše i koji sprečava da korupcija bude opšte mesto i sve više postaje ekscesna situacija u Srbiji", ocenila je ona.

Na skupu je prisustvovao i državni sekretar u Ministarstvu pravde Slobodan Homen , koji je rekao da se priprema nova strategija i akcioni plan za borbu protiv korupcije. Homen je istakao da će se strategija raditi u saradnji sa nevladinim organizacijama i podrazumevaće i izmene nekih postojećih zakona koji se tiču borbe protiv korupcije.