Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010

18. mart 2011. |

Vlada je na sednici, održanoj 17. marta, usvojila Izveštaj o sprovođenju Akcionog plana za ispunjavanje prioriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010, odnosno plana za brže sticanje statusa kandidata za EU. Prema rezultatima prvog izveštaja, koji je sačinila Kancelarija za evropske integracije, procenat realizacije svih predviđenih aktivnosti je oko 70 odsto, uzimajući u obzir i ispunjene i delimično ispunjene preporuke.

Najveći pomak je ostvaren usvajanjem propisa koji bi trebalo da otklone određene nedostatke u procesu pravosudne reforme, kao i propisa kojima se dodatno uređuje oblast građevinarstva. Takođe, stvoreni su uslovi za poboljšan rad nezavisnih institucija i regulatornih tela - izdvojena su sredstava u budžetu Republike Srbije za angažovanje dodatnog broja zaposlenih u ovim institucijama i obezbeđenje adekvatnih prostorija i opreme, a realizovana su i imenovanja i izbori u više institucija.

Od 23 preporuke sadržane u Akcionom planu, čiji je rok za realizaciju bio 31. mart 2011,  u potputnosti je realizovano šest: imenovanje direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, imenovanje članova Komisije za autorska i srodna prava, formiranje Nacionalnog saveta za ruralni razvoj, usvajanje Pravilnika o prelasku na digitalno emitovanje, usvajanje Smernica za prepoznavanje sumnjivih transakcija i obezbeđenje sredstava za popis stanovništva u budžetu za 2011. godine.

Delimično je ispunjeno 11 preporuka, kao na primer izmena Predloga Zakona o planiranju i izgradnji,  Predloga Zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i predlog za imenovanje članova Upravnog odbora RATEL, koje da bi bile potpuno ispunjene prethodno moraju da prođu i proceduru usvajanja u Narodnoj skupštini. Delimično je ispunjena i preporuka koja se odnosi na formiranje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, raspisivanjem izbora za 17. april. Potpisan je i protokol o saradnji ministarstava za ekonomiju i regionalni razvoj i trgovine i usluga i Uprave carina o tržišnom nadzoru.

Neke od ispunjenih obaveza ne smatraju se ispunjenim  u slučajevima da se u okviru jedne preporuke nalazi više obaveza, a  da je realizovana samo jedna.

Nije ispunjeno šest preporuka. U predviđenom roku nije donet Zakon o finanisiranju političkih aktivnosti, Zakon o Izmenama  Zakona o prebivalištu i boravištu, kao ni odluka o formiranju javnog poštanskog operatora. Nisu predložena imenovanja predsednika i članova nadzornog odbora Instituta za standardizaciju i Akreditacionog tela Srbije, kao što nije obezbeđeno adekvatno finanisiranje i položaj Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja.

Pre roka je, u celini ili delom, realizovano još 27 preporuka.  Tako je u potpunosti, unapred, ostvareno šest aktivnosti – ona koja se odnosi na funkcionisanje Pravosudne akademije, uspostavljanje Kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, poboljšani su administrativni kapaciteti sekretarijata Komisije za kontrolu državne pomoći i Državne revizorske institucije, obezbeđena su sredstva za dodatno angažovanje 73 zaposlena u ovoj instituciji.  Pored toga obezbeđena su dodatna sredstva za angažovanje šestoro zaposlenih u Kancelariji Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Delimično je pre roka ispunjena i 21 preporuka uglavnom iz oblasti poljoprivrede, finansija, saradnje sa Hagom, ekonomije, policijske saradnje i ostalih sektorskih politika (transport, životna sredina). Pored toga na Vladi je  usvojen Predlog Zakona o izvršenju i obezbeđenju i Predlog Zakona o javnom beležništvu i upućeni su Skupštini na razmatranje.

Značajan napredak je ostavaren u realizaciji preporuka i kod ostalih organa vlasti i nezavisnih institucija, kao što su Narodna skupština, Visoki savet sudstva i Državno veće tužilaca, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i Zaštitnik građana.

Vlada je 29. decembra 2010. godine usvojila Akcioni plan za ispunjavanje prioriteta iz Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za 2010. radi ubrzanja sticanja statusa kandidata. Za najveći broj prioriteta predviđeni rok za realizaciju je prva polovina 2011. godine. Time se obezbeđuje da preporuke budu ispunjene pre nego što Evropska komisija zaključi izradu Mišljenja o našem zahtevu, koje se očekuje polovinom oktobra 2011. godine.

Kancelarija je, pripremajući ovaj izveštaj, od nadležnih ministarstva i institucija dobila priloge ne samo o obavezama koje su ispunjene ili je trebalo da budu ispunjene do kraja marta 2011. godine, već i o aktivnostima koje su preduzete za ostale preporuke čiji je rok realizacije jun, odnosno septembar. Prvi izveštaj je sačinjen pre kraja marta meseca kako bi o dosadašnjoj realizaciji Akcionog plana bila obaveštena i Evropska komisija, na predstojećem sastanku Odbora za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji će se održati  u utorak, 22. marta u Briselu.