Evropski parlament usvojio prvi evropski ustav

12. januar 2005. |

Strazbur , 12. januara 2005 - Evropski parlament je velikom većinom glasova usvojio prvi evropski ustav, ali će on stupiti na snagu tek ako ga usvoje svih 25 država-članica Evropske unije, neke i putem referenduma.

Parlament EU je sa 500 glasova za i 137 protiv usvojio rezoluciju kojom se podržava evropski ustav. Četrdeset poslanika se uzdržalo od glasanja.

Ovo glasanje u Evropskom parlamentu deo je dugačkog procesa ratifikacije tog dokumenta predvidjenog da traje i do dve godine.

Dve zemlje, Litvanija i Madjarska su dosad putem parlamentarne procedure usvojile evropski ustav. Medjutim, sudbina prvog evropskog ustava biće odlučena na referendumima u Francuskoj, Holandiji, Britaniji, Danskoj, Češkoj I Poljskoj.

Evropski ustav, koji je pripremljen na konvenciji evropskih I nacionalnih poslanika, koju je predvodio Valeri Žiskar de Sten i oko koga su se saglasili lideri EU prošlog juna nakon dugačkih rasprava oko prava glasa, ima za cilj da obezbedi efikasno funkcionisanje Unije nakon prijema 10 novih članica prošle godine.

Sve glavne stranke u 732-članom parlamentu podržale su dokument, koji će osnažiti Evropski parlament, uspostaviti funkciju predsednika Evropskog saveta i ministra inostranih poslova Unije.