Za članstvo u EU 57 odsto građana

14. januar 2011. |

Ukoliko bi sutra bio raspisan referendum sa pitanjem „Da li podržavate učlanjenje Srbije u Evropsku uniju“, 57 odsto građana Srbije glasalo bi za, izjavila je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević.

Delević je, predstavljajući rezultate istraživanja javnog mnenja građana Srbije iz decembra 2010. godine, rekla da bi 13 odsto građana glasalo protiv učlanjenja Srbije u EU, 10 odsto ne bi glasalo, a devet odsto ne zna kako bi glasalo.

Ona je naglasila da je ne brine pad podrške učlanjenju Srbije u EU, iako je ovo najmanji procenat podrške od kako se rade istraživanja, jer je čak 78 odsto građana istaklo da bi reforme, neophodne za ulazak u EU, trebalo sprovoditi i da nisu uslov za članstvo u Uniji, već radi stvaranja boljih uslova života.

„Želja građana da se sprovode reforme je naš veliki saveznik“, rekla je Delević i ocenila da je pad podrške učlanjenju u Uniju „verovatno posledica zamora retorikom, postavljanjem datuma i davanjem obećanja“.

Prema njenim rečima među građanima Srbije raste spremnost da menjaju radne i životne navike u cilju ulaska u EU, ali građani su najmanje spremni da se dodatno školuju ili prekvalifikuju.

Delević je rekla i da je od juna do decembra 2010., 19 odsto građana promenilo mišljenje, pa je na kraju godine njih 24 odsto, umesto 43 procenta, mislilo da uslovljavanja i ucene EU otežavaju evropske integracije Srbije.

„Nesposobnost domaćeg rukovodstva je razlog za usporavanje ka EU za 19 odsto građana, dok je 15 procenata reklo da Srbiju na evropskom putu usporavaju obimne reforme koje treba sprovesti“, predočila je Delević.

Prema njenim rečima, 61 odsto građana veruje da će EU postaviti nove uslove Srbiji, dok 32 odsto navodi da to neće biti slučaj.

Građani Srbije nisu optimisti kada je reč o budućnosti same Unije, pa trećina njih veruje da će se EU zatvoriti ili čak raspasti nego što će se dalje širiti i jačati, dok je 20 odsto navelo da će EU prevazići sadašnje probleme i nastaviti proširenje, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja.

„Građani Srbije, njih 39 odsto, znaju da je Srbiji uručen Upitnik na osnovu kojeg EU treba da je oceni“, rekla je Delević, ali je i dodala da 36 odsto ispitanika misli da Srbija već pregovara o članstvu.

Delević je prenela da je 52 odsto građana reklo da nije informisano o pridruživanju Srbije EU, a da čak 85 odsto nije informisano o fondovima EU.

„Od 15 odsto onih koji su informisani o fondovima, samo dva odsto zna da Srbija dobija oko 200-300 miliona godišnje iz EU fondova”, navela je Delević i podsetila da je EU za deset godina u Srbiju uložila oko dve milijarde evra.

Direktor Kancelarije za evropske integracije je napomenula i da je među mladima mnogo veća podrška učlanjenju u EU i da bi 71 odsto njih glasalo za učlanjenje Srbije u Uniju.

Rezultate istraživanja možete preuzeti ovde.