Potpisani sporazumi o pomoći UN Srbiji

20. decembar 2010. |

Predstavnici Vlade Republike Srbije i Ujedinjenih nacija (UN) potpisali 17. decembra u Palati Srbije akcione planove za pomoć Srbiji u očuvanju životne sredine, stvaranju efikasne državne uprave, kao i za pomoć siromašnim porodicama.

Akcione planove o pomoći UN Srbiji u narednih pet godina potpisali su direktor Kancelarije Vlade Republike Srbije za evropske integracije Milica Delević, stalni koordinator UN u Srbiji Vilijam Infante i direktor UNICEF-a za Srbiju Judita Rajhenberg.

Program UN za razvoj (UNDP) pomoći će Srbiji u stvaranju efikasne državne uprave, očuvanju životne sredine i stvaranju uslova za održivi razvoj, a UNICEF će se angažovati na pomoći socijalno ugroženim porodicama i deci.

Delević je posle potpisivanja sporazuma rekla da su određene prioritetne oblasti za Srbiju u kojima će joj pomagati agencije UN.

Reč je o konkretizaciji saradnje predviđene sporazumom Srbije i UN iz juna ove godine, dodala je ona.

Infante je podsetio na to da su UN pomogle Srbiji i prilikom zemljotresa u Kraljevu i u otklanjanju posledica nedavnih poplava.

Rajhenberg je ukazala na to da UNICEF želi da pomogne Srbiji u ostvarenju Milenijumskih ciljeva UN u vezi sa smanjenjem siromaštva.

Govoreći o planovima UNICEF-a za pomoć deci iz siromašnih porodica u Srbiji, ona je navela da će UNICEF blisko sarađivati sa Srbijom i da će biti spremni da ukažu i na propuste.

Svečanosti potpisivanja akcionih planova o saradnji Srbije i UN prisustvovala je i regionalni direktor UN za Evropu i Zajednicu nezavisnih država (ZND) Kori Udovički.