„Srbija 10 godina kasnije - na putu ka EU“

15. septembar 2010. |

Javno predstavljanje Srbije, pod nazivom „Srbija 10 godina kasnije - na putu ka EU“, biće održano sutra (16. septembra) u Evropskom parlamentu u Briselu.

Domaćin skupa, koji ima za cilj da zainteresovane strane iz Brisela i Beograda podstakne na razgovor o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, je Eduard Kukan, šef Delegacije Evropskog parlamenta za Zapadni Balkan.

Pored potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Božidara Đelića, Evropskom parlamentu će se ovom prilikom obratiti i evropski komesar za proširenje Štefan File, kao i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

Prema rečima Božidara Đelića, evropske integracije nalaze se u samom vrhu političke agende sadašnje Vlade, koja je započevši niz ekonomskih, socijalnih i političkih reformi, Srbiju već približila EU.

„Prošla godina je bila posebno plodna.U oktobru, Evropska komisija je dala veoma pozitivan Izveštaj o napretku Srbije, dok je u decembru Savet doneo odluku da odmrzne Prelazni trgovinski sporazum. Pored toga, nakon decenija veoma restriktivnog viznog režima, građani Srbije su 19. decembra 2009. godine, dobili mogućnost da slobodno putuju u zemlje šengenske zone.Uz podršku velikog broja građana, predsednik Boris Tadić je 22. decembra 2009. godine predao zahtev za članstvo u EU, švedskom premijeru Frederiku Reinfeldtu“, istakao je Đelić.

Srbija je 2000. godine napravila snažan pomak, koji je za ishod imao pad Miloševićevog režima, kraj međunarodne izolacije Srbije i započinjanje procesa evropskih integracija.

Sutrašnje predstavljanje u Briselu, otvara mogućnost ne samo da se preispitaju koraci koje je Srbija do sada napravila, već i šta je sve kao buduću zemlju kandidata na putu ka EU očekuje. Skup bi trebalo da obezbedi platformu za konstruktivni dijalog i otvorenu razmenu mišljenja.