Mirel pozdravio napredak Srbije u sprovođenju reformi

15. jul 2010. |

Mirel pozdravio napredak Srbije u sprovođenju reformi

U Palati Srbije održan je sastanak Unapređenog stalnog dijaloga Evropske unije i Srbije, na kome je razmatran napredak reformi u oblasti demokratije, ljudskih i manjinskih prava, regionalnih pitanja i međunarodnih obaveza naše zemlje.

Visoki zvaničnik Evropske komisije za proširenje Pjer Mirel, pozdravio je napredak Srbije u regionalnoj saradnji, borbi protiv organizovanog kriminala, sprovođenju reformi i izrazio nadu da će Beograd nastaviti da ulaže konstruktivne napore vezane za carinska pitanja na administrativnoj liniji s Kosovom i Metohijom. Mirel je pohvalio i donošenje statuta Vojvodine, obrazovanje saveta nacionalnih manjina, aktivnosti ombudsmana i poverenika za informacije od javnog značaja.

Evropski diplomata je izrazio zadovoljstvo zbog pozitivnih odluka i mera Vlade Srbije u domenu bilateralne i regionalne saradnje, posebno u odnosima s Bosnom i Hercegovinom, čemu je prema njegovim rečima, doprinelo usvajanje deklaracije o Srebrenici i prisustvo predsednika Srbije Borisa Tadića na komemoraciji u Potočarima.

Mirel je kao pozitivne primere unapređenja regionalne saradnje naveo i Sporazum o ekstradiciji s Hrvatskom i Sporazum o policijskoj saradnji sa Albanijom.

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić, izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka, da postoje `otvorena pitanja dubine i brzine reformi`, ali da će Srbija nastaviti da sprovodi reforme radi poboljšanja životnog standarda svojih građana i evropskih integracija. On je rekao da će Srbija tražiti rešenja koja su u skladu sa `crvenim linijama` državne politike, što znači da nikada, ni direktno ni indirektno, neće priznati nezavisnost Kosova.

Sadržaj sastanka Unapređenog stalnog dijaloga EU i Srbije, biće uključen u izveštaj Evropske komisije, koji će biti podnet 10 novembra.