Prvi sastanak Odbora za sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU

02. mart 2010. |

Beograd, 2. mart 2010. godine (Tanjug) - Na prvom sastanku Odbora za sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU konstatovano je da Srbija uspešno primenjuje taj sporazum već 14 meseci, što je veliki uspeh vlade i građana Srbije, izjavio je danas posle sastanka potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Đelić.

`Danas je Srbija i formalno ušla u ugovorno partnerski odnos sa EU. Prvi put smo imali odbor gde su evropski i srpski interesi ukršteni`, rekao je Đelić. Interesi srpskih proizvođača od danas će biti zaštićeni na tržištu EU na isti način na koji se evropski proizvođači štite u Srbiji, istakao je on.

Đelić je preneo da je na sastanku bilo reči o trgovini sa EU i ispunjavanju kvota za izvoz robe iz Srbije, podsetivši da 80 odsto izvoza Srbije ide na tržište EU, kao i da više od 75 odsto robe na srpsko tržište dolazi iz EU.

I pored toga, u 2009. godini je zabeležen pad obima trgovine sa EU od 25 odsto, ali efekti krize nisu imali uticaj na sektor poljoprivrede, gde je Srbija ostvarila suficit, naveo je potpredsednik vlade. Đelić je istakao da je Srbija jedina među zemljama centralne i jugoistočne Evrope ostvarila suficit u poljoprivredi u razmeni sa EU, koji je bio dva puta veći nego 2008. godine.

Na sastanku je konstatovano da nije ispunjena kvota za izvoz `bejbi bifa` iz Srbije u EU, pošto je izvezeno svega 12 odsto ukupno odobrene količine, kvota za izvoz vina iskorišćena je samo osam odsto, a i riba je izvezena ispod dozvoljene kvote.

Đelić je naglasio da je izvozna kvota od 180.000 tona ispunjena jedino kada je reč o šećeru i da je već danas najavio Evropskoj komisiji našu inicijativu za povećanje te kvote. Ukazao je da je na sastanku bilo reči i o zakonskoj regulativi koja se pre svega odnosila na primenu carinskog režima, zaštitu konkurencije, životne sredine i intelektualne svojine.

Direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske unije Pjer Mirel ocenio je danas da je Srbija ostvarila dobre rezultate u primeni Trgovinskog sporazuma sa EU i da će to pomoći našoj zemlji da poveća izvoz i privuče strane investicije.

`Sa zadovoljstvom sam pohvalio Srbiju zbog neometanog i dobrog rada na sprovođenju Sporazuma. Sada očekujemo dobru primenu Sporazuma sa obe strane i nadamo se da će trgovinski elementi doprineti ne samo porastu izvoza, već i povećanju investicija`, rekao je Mirel novinarima u Palati Srbije nakon završetka prve sednice Odbora za sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU.

Prema njegovim rečima, obostrana primena trgovinskih mera pružiće veću sigurnost stranim investitorima i izvesnije okolnosti, naročito u pogledu visine carina. Mirel je naznačio da izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije ima veliku perspektivu 'ukoliko se do većeg stepena prerade prerađuju u zemlji'.

On je rekao da je na prvom sastanku Odbora za sprovođenje Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU razmatran Poslovnik o radu Odbora, sastav Odbora, a saslušana su i predstavljanja rezutata sprovođenja prelaznog Trgovinskog sporazuma sa EU.