Dodeljene nagrade za najbolje novinarske priloge o evropskim integracijama u 2009. godini

25. decembar 2009. |

Beograd, 25. decembar 2009. godine - Kancelarija za evropske integracije i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, uz podršku Erste bake i ove godine dodelile su nagrade za najbolji medijski prilog o procesu evropske integracije naše zemlje objavljen u periodu od 1. januara do 1. novembra 2009. godine, u pet kategorija:

  1. Mirjani Pantić, novinarki agencije BETA za najbolji tekst objavljen u štampanom mediju.

  1. Nebojši Veličkoviću, novinaru NTV iz Niša, za najbolji prilog u lokalnim medijima.

  1. Ivanu Jovanoviću, novinaru Radio Beograda, za najbolji radio prilog.

  1. Aleksandri Krstić, novinarki Produkcijske grupe Mreža, za najbolji televizijski prilog

  1. Aranki Molnar, novinarki Radio Zrenjanina, za najbolji prilog na temu malih i srednjih preduzeća

Nagrade će im svečano biti uručene 15. januara u Beogradu.

Nagrađeni novinari boraviće u studijskoj poseti Briselu i Strazburu od 26. do 31. januara 2010. godine, gde će imati priliku da se susretnu sa predstavnicima Evropske komisije zaduženim za proširenje i informisanje i sa kolegama, novinarima, kako bi se uspostavila i unapredila međusobna profesionalna saradnja.

Žiri je odlučivao u sastavu – Ljubica Gojgić, RTV B 92, Aleksandar Đorđević, Delegacija Evropske unije, Mirjana Šakić, Erste banka i Ivana Đurić, Kancelarija za evropske integracije.

Žiri je sve odluke doneo jednoglasno.

O B R A Z L O Ž E Nj E

Žiri ocenjuje da je ovogodišnji konkurs imao dobar odziv (32 priloga) i da većina radova podnetih na konkurs – a nagrađeni prilozi i tekstovi posebno – pokazuje viši nivo interesovanja za tematiku pristupanja Evropskoj uniji i reforme kroz koje Srbija prolazi. Nagrađeni radovi se, pre svega, bave temama koje retko završavaju na naslovnim stranama i u udarnim vestima elektronskih medija.

Mirjana Pantić je obradila temu kako mali, porodični privatni preduzetnici u poljoprivredi uvode evropske standarde i sertifikate u proizvodnju paradajza pripremajući se za ono što državu i njih kao izvoznike čeka na putu ka Evropskoj uniji. Nebojša Veličković je odabrao temu lokalnog ombudsmana u Nišu i njegove uloge u razvoju lokalne sampouprave i zaštite prava građana. Ivanu Jovanoviću u prilogu emitovanom u centralnoj informativnoj emisiji, tema je bila sertifikacija domaćih poljoprivrednih proizvoda kako bi izašli na tržište EU, ali i kako bi kvalitet hrane za domaće potrošače bio bolji. Aleksandra Krstić je uspostavljanje Kancelarije za komunikaciju sa građanima Skupštine Srbije uporedila sa pozitivnim iskustvima koja ova višedecenijska praksa donosi i građanima i njihovim izabranim predstavnicima u mnogim evropskim zemljama. Nagrađeni prilog Aranke Molnar ima jednu dodatnu vrednost, pored teme kojom se bavi – grinfild investicijama kao podsticaju za lokalni razvoj i zaposlenje – to je bio jedini prilog pristigao na konkurs na jeziku manjine.