Srbija podnosi kandidaturu za članstvo u EU do kraja godine

20. decembar 2009. |

Beograd, 19. decembar 2009. godine - Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković saopštio je danas da je Vlada Srbije donela odluku da do kraja 2009. godine podnese kandidaturu Srbije za članstvo u EU.



Cvetković je na konferenciji za novinare održanoj nakon današnje sednice Vlade naveo da će odluku o tome kada će Srbija moći formalno da podnese kandidaturu doneti Švedska, kao predsedavajuća Evropskoj uniji.



Tom odlukom Srbija je trasirala pravce kojima će se kretati u narednom periodu i pokazala da deli težnje evropskih država, naglasio je premijer nakon sednice Vlade, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić.



Tadić i Cvetković su u ime Vlade Srbije potpisali zahtev za podnošenje kandidature za članstvo Srbije u EU i Memorandum Vlade Republike Srbije u vezi sa podnošenjem zahteva Republike Srbije za prijem u članstvo Evropske unije.



Predsednik i premijer su ocenili da je danas veliki i svečani dan za Srbiju, jer je odlukom o podnošenju kandidature trasiran put Srbije u pravcu kojim će se naša zemlja dalje kretati.



Odluka o podnošenju zvanične kandidature za članstvo Srbije u Evropskoj uniji je finalni korak u sadašnjoj fazi evropskih integracija Srbije kojim se, ukoliko kandidatura bude prihvaćena, otvara novo poglavlje u priključivanju naše zemlje evropskoj porodici.



Švedska predsedava EU do 1. januara 2010. godine, kada će tu ulogu preuzeti Španija.