Evropska Komisija naglašava da su reforme od suštinske važnosti za održiv srednjoročni rast i budžet

27. novembar 2009. |

Beograd, 27 novembar 2009 - Evropska komisija i predstavnici Vlade Srbije sreli su se 25. novembra 2009. godine da bi razgovarali o ekonomskoj situaciji u Srbiji. Evropska komisija je pozdravila nastavak procesa reformi od strane srpske vlade. Međutim, Evropska komisija naglašava da se, u cilju postizanja srednjoročne održivosti budžeta, Vlada Srbije mora fokusirati na dalje reforme u okviru budžeta za 2010. godinu, kao i na fiskalnu strategiju za naredne tri godine. U kontekstu još prisutne ekonomske krize, ekonomska strategija Vlade bi trebalo da bude usko koordinirana sa međunarodnim institucijama.

Ekonomski Dijalog je važan deo šireg procesa Unapređenog Stalnog Dijaloga.

Eksperti Evropske komisije su pozdravili nagoveštaje postepenog ekonomskog oporavka koji može rezultirati manjim padom bruto društvenog proizvoda od ranije projektovanog. Predstavnici srpskih vlasti su obavestili o smanjenju inflatornih pritisaka, kao i deficitu na računu tekućih transakcija manjem od predviđenog.

Evropska komisija je konstatovala mere na strani rashoda, poput zamrzavanja penzija i plata u javnom sektoru, kao i racionalizacije javne administracije. Evropska komisija je naglasila da ova racionalizacija mora da se primeni pažljivo kako ne bi ugrozila administrativni kapacitet u oblastima koje su u vezi sa evropskim integracijama.

Kada je reč o monetarnoj politici, Evropska komisija pozdravlja čvrst i odlučan stav srpskog bankarskog sektora tokom krize. Komisija je uočila napore Narodne banke Srbije da nastavi da se fokusira na `inflaciono targetiranje`, u isto vreme pažljivo prateći finansijsku stabilnost.

Okončanje odlaganog procesa privatizacije društvenih preduzeća, dalji koraci u privatizaciji državnih preduzeća i poboljšanje ukupne poslovne klime ostaju od krucijalne važnosti za veće investicije i zaposlenost.

Evropska komisija je posebno naglasila važnost poboljšanja odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti u javnim troškovima. Napredak u stvaranju Državne revizorske institucije je u tom smislu posebno pozdravljen.