EU i Srbija parafirale sporazum o tekstilu

21. decembar 2004. |

Brisel, 21. decembra 2004 - Evropska unija i Srbija parafirale su u Briselu Sporazum o trgovini tekstilnim proizvodima. Srpski ministar za ekonomske odnose s inostranstvom Milan Parivodić je posle parafiranja izjavio da je ovo prvi Sporazum, koji će biti zaključen u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja Srbije sa EU. Sporazum će stupiti na snagu u prvoj polovini 2005. godine, a nakon toga sva ograničenja za izvoz tekstilnih proizvoda iz Srbije u EU biće ukinuta.

Ministar Parivodić je naglasio da ovaj sporazum Srbije sa EU ima veliki i ekonomski i politički značaj.

U ekonomskom smislu, pojasnio je srpski ministar, naša privreda sada je postala ravnopravna sa konkurentima u okruženju u sektoru tekstila i može da se takmiči ravnopravno na evropskom tržištu.

Prema rečima Parivodića, sa političkog stanovišta je važno naglasiti da je ovaj sporazum deo Procesa stabilizacije i pridruživanja i predstavlja prvi sporazum koji je Srbija sa Evropskom unijom zaključila na principu dvostrukog koloseka.

Potpisivanje ovog dokumenta za Srbiju je od velike važnosti i zbog činjenice da Evropska komisija od 1. januara ukida kvote na uvoz tekstila iz svih zemalja članica Svetske trgovinske organizacije. Bez ovog Sporazuma naši tekstilci bi se našli u značajno nepovoljnijem položaju u odnosu na druge izvoznike, s obzirom da Srbija još uvek nije regulisala članstvo u Svetskoj trgovinskoj organizaciji.

Još početkom 2004. godine `tehničkim dogovorom` srpske vlade i Evropske komisije, usaglašeno je da se postepeno, u roku od četiri godine, ukinu carine na uvoz tekstila iz EU u Srbiju. Očekuje se da će srpska tekstilna industrija za to vreme uspeti da obnovi tehnologiju i kapacitete.

Stručnjaci srpske vlade su procenili da će Sporazum o tekstilu uticati stimulativno na privlačenje stranih investicija, posebno imajući u vidu da se očekuje premeštanje kapaciteta tekstilne industrija iz Zapadne Evrope u Srednju i Istočnu Evropu.