Prelazni sporazum se sprovodi po planu

10. april 2009. |

Beograd, 10. april 2009. godine - Vlada Republike Srbije usvojila jeredovnu informaciju o napretku naše zemlje u procesu približavanja EU u kojoj se navodi da se sve obaveze iz Prelaznog trgovinskog sporazuma sa EU /PS/ sprovode po dinamici predviđenoj Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, sa izuzetkom obaveze o liberalizaciji tranzitnog transporta preko teritorije Srbije za prevoznike iz Evropske unije, koja će biti sprovedena kada EU počne sa primenom sporazuma.

U informaciji, koju je sačinila Kancelarija za evropske integracije, navodi se da je ukupna vrednost uvezene robe iz EU u februaru, koji je i prvi mesec sprovođenja PS, bila 550,6 miliona evra. Prema podacima Ministarstva finansija, prihod od naplaćene carine u februaru je 7,95 miliona evra, što je svega 3,83miliona evra manje nego što bi iznosio da se Prelazni sporazum ne primenjuje.

Evropska komisija obavestila je 7. aprila izvoznike iz EU da je Srbija započela primenu sporazuma, ukazujući time na mogućnost povoljnijeg plasmana robe u Srbiju, ali i na neophodnost da roba koja ulazi na srpsko tržište ima potvrdu da je poreklom iz EU.

Zakoni o zaštiti konkurencije i kontroli državne pomoći, na čije je usvajanje Vladu obavezivao zaključak o početku primene PS, usvojeni su i upućeni u skupštinsku proceduru. Usvajanje drugih evropskih zakona, koji proizilaze iz približavanja zemlje EU, prati se kroz redovno izveštavanje o Nacionalnom programu integracije /NPI/. Izveštaj o sprovođenju NPI tokom prvog kvartala 2009. je u pripremi.

Kada je reč o viznoj liberalizaciji, naglašeno je da su ekspertske misije, sastavljene od stručnjaka iz država članica EU i predstavnika EK, koje su imale zadatak da ocene stanje u našoj zemlji u pogledu ispunjavanja kriterijuma, okončale svoj rad. U toku je faza u kojoj eksperti EU sastavljaju izveštaje, koje će Evropska komisija iskoristiti za izradu Izveštaja o proceni ispunjenosti kriterijuma, na osnovu koga će i doneti odluku da li će Savetu ministara EU predložiti da se ukine vizni režim prema našoj zemlji.

Srbija trenutno realizuje projekte iz sredstava pretpristupne pomoći za 2007. i 2008.godinu, što je uobičajena dinamika korišćenja IPA fondova. U okviru pomoći tranziciji i izgradnji institucija, što je prva komponente IPA, za 2007. ukupno je odobreno 36 projekata, od kojih je do sada je ugovoreno 40 miliona evra. Finansijski sporazum za korišćenje sredstava iz programa IPA 2008. u vrednosti od 168 miliona evra potpisan je 1. aprila, dok je za 2008. godinu Evropska komisija Srbiji odobrila 37 projekata. U toku je proces programiranja prve komponente IPA programa za 2009, za koju postoji mogućnost da delimično, zbog posledica globalne finansijske krize i predviđenog manjka u budžetu, bude odlukom Evropske komisije preusmerena u budžetsku pomoć.

U redovnim mesečnim izveštajima o napretku Srbije u procesu približavanja EU sadržane su informacije o primeni SSP, sprovođenju Nacionalnog programa za integraciju, viznoj liberalizaciji, korišćenju sredstava pretpristupne pomoći /IPA fondovi/, o Unapređenom stalnom dijalogu sa EU, prilozima za Godišnji izveštaj EK i pripremama za izradu nacionalne verzije pravnih tekovina EU.