Konferencija "Mogućnosti građana/ki da komuniciraju sa institucijama Evropske unije"

03. mart 2009. |

Milica Delević izjavila je danas da opredeljenje za evropsku integraciju proizilazi iz uverenosti da je priključenje Uniji način da se brani i unapredi interes građana Srbije.

Delević je na međunarodnoj konferenciji `Mogućnosti građana/ki da komuniciraju sa institucijama Evropske unije`, rekla da svi zakoni, koji se tiču procesa evropskih integracija, vode ostvarenju interesa građana Srbije, a ne interesa EU.

Prema njenim rečima, Srbija je u poslednjih osam, devet godina od početka evropskih integracija znatno napredovala. Evropske integracije su u poslednjih devet godina bile stabilizujuće sidro srpske politike.

`Danas je jako važno pričati o dijalogu za evropski konsenzus, zato što su okolnosti u kojima se sada odvijaju integracije teže`, rekla je ona.

Delević je precizirala da su se okolnosti promenile unutar same Unije, ali i da su se pojavili novi izazovi koji se javljaju u okruženju EU.

Prema njenim rečima, Unija se susreće i sa izazovom konomske krize, koja utiče na svaku članicu pojedinačno, ali i na celu organizaciju, koja jača međusobnu solidarnost zemalja članica.

`Zbog toga je važno razgovarati o evropskom konsenzusu i o tome šta evropske integracije znače za Srbiju`, naglasila je Delević i podsetila da je istraživanje koje je radila Kancelarija u decembru 2008. pokazalo da je podrška građana evropskim integracijama pala za šest odsto.

`Ovde ne postoje protivnici integracije, nego oni koji kažu 'ne znamo', zbog toga mislim da je neophodno nastaviti sa informisanjem građana jer je važno da razumeju zašto je ovaj proces važan, kroz koje faze prolazi i šta su uslovi koje je potrebno ispuniti`, istakla je ona.

Šef Operacija Delegacije Evropske komisije u Srbiji Pjer Dibman najavio je da će u toku godine biti potpisan sporazum o tehničkoj podršci Zapadnom Balkanu.

On je rekao i da će centrala koja će na lokalnom i regionalnom nivou obezbeđivati tehničku podršku nevladinim organizacijama biti u Beogradu, podsetivši da je EK i u prethodnom periodu finansijski i tehnički pomagala realizaciju projekata koje su radile NVO.

Prema rečima Dibmana, tehnička baza koja će se stvoriti omogućiće NVO da se bolje organizuju, planiraju aktivnosti kako bi do 2011. godine bile sposobne da efikasnije komuniciraju sa drugim organizacijama, Vladom ali i EU.