Održan šesti sastanak Kancelarije i predstavnika civilnog sektora

25. februar 2009. |

Žarko Šunderić iz Tima potpredsednika Vlade sa primenu Strategije za smanjenje siromaštva predstavio je aktivnosti tog tima na institucionalizaciji odnosa organizacija civilnog društva i države. Predstavnici civlinog sektora iz svih delova Srbije govorili su o projektima koje realizuju u oblasti evrointegracija kao i o mogućnostima za proširenje saradnje sa Kancelarijom.

Direktorka Kancelarije Milica Delević izjavila je, u obraćanju predstavnicima nevladinih organizacija, da Srbija ima jasan cilj kada je u pitanju dospevanje na belu Šengen listu i da se nada da će ove godine biti napravljen odlučujući napredak u tom pravcu.

`Imamo jasan cilj ka kom se krećemo i nadam se da ćemo ove godine napraviti odlučujući napredak, ali kada je u pitanju davanje rokova, rekla bih da u ovom slučaju to zavisi od izveštaja ekspertskih misija Evropske komisije`, rekla je ona na šestom redovnom sastanku Kancelarije i nevladinih partnerskih organizacija.

Prema njenim rečima, do sada su u Srbiji bile dve od četiri misije Evropske komisije i napravile su procenu kojom brzinom `usvajamo i primenjujemo neophodne zakone`.

`Dve misije su već bile i utisci su za sada pozitivni, ali to ne znači ni da smo sve završili, niti da je potpuno izvesno da ćemo napredak u smislu potpune vizne liberalizacije doživeti ove godine`, rekla je ona i dodala da imamo jasan set uslova, ali i veliku političku motivaciju da se brže krećemo na tom putu.

Delević je podsetila da je pored pitanja vizne liberalizacije još jedno pitanje važno za Srbiju na njenom putu ka EU, a to je primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

`Krajem aprila potpisan je SSP i Vlada Srbije je u oktobru donela zaključak kojim se obavezuje da će uraditi sve što je potrebno da SSP stupi na snagu`, rekla je ona i podsetila da je ključni uslov puna saradnja sa Haškim tribunalom.

Ona je rekla i da je skupštinskom Odboru za Evropske integracije danas predstavljen Izveštaj o prvom tomesečju primene Nacionalnog programa integracija (NPI), koji predstavlja sveobuhvatan i planski dokument aktivnosti u kojem je navedeno šta i ko treba da uradi u državnoj administraciji do 2012. godine, da bi država do tog roka bila spremna da se pridruži EU.

Prema rečima Milice Delević, usvajanjem NPI Vlada je dobila `jedan dobar instrument` kojim meri brzinu i rad Ministarstava.

Ona je naglasila da je odnos sa nevladinim organizacijama izuzetno značajan za proces evropskih integracija, dodajući da Kancelarija ima potpisane Memoradnume o saradnji sa 88 NVO i da će podržavati projekte kojim se privlače sredstva i motivišu evropski partneri da sarađuju sa domaćim organizacijama civilnog društva u promovisanju evropskih vrednosti.