Koštunica: Saradnja sa Tribunalom biće sprovedena

16. decembar 2004. |

BRISEL, 16.decembra 2004. - Srpski premijer Vojislav Koštunica izjavio je u Briselu da će puna saradnja s Haškim sudom biti sprovedena, što je uslov za izradu povoljne studije o izvodljivosti za integraciju Srbije i Crne Gore u EU.

Koštunica je, posle razgovora s visokim predstavnikom EU, Havijerom Solanom, podvukao da se nada da će dotle biti rešen i drugi uslov za izradu povoljne studije o izvodljivosti na proleće, a to je pitanje izbora za državnu zajednicu, o čemu će srpska skupština izglasati zakon koji nalaže neposredne izbore za parlament SCG.

Srpski premijer je naglasio da nije moguće kršiti Ustav jedne zemlje i time odgovorio na pitanje da li su tačne informacije da i Solana prihvata da se izbori za parlament SCG odlože za razdoblje posle referenduma.

`Očekujem nove dobrovoljne predaje lica optuženih od Haškog suda`, rekao je novinarima Koštunica posle razgovora s visokim predstavnikom Evropske unije, Havijerom Solanom.

Solana je izrazio posebno zadovoljstvo što se `najzad vidi kako se saradnja s Haškim sudom odvija, I to na dvosmerni način, za koji smo se mi od početka zalagali`, rekao je Koštunica.

Zamoljen da prokomentariše odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu da se proglasi nenadležnim za tužbu Beograda protiv država NATO, Koštunica je rekao da ta odluka otvara mogućnost za Srbiju i Crnu Goru o tužbama Hrvatske i BiH protiv SCG.