Peti redovni sastanak Kancelarije sa partnerskim NVO

06. maj 2008. |

Beograd, 6. maj 2008. godine - Kancelarija za evropske integracije organizovala je Peti redovni sastanak sa partnerskim nevladinim organizacijama, koji je bio posvećen trenutnom stanju u odnosima između Evropske unije i Srbije, izveštaju učesnika konferencije „Podrška civilnom društvu – Instrumenti predpristupne pomoći“ održane u Briselu 17. i 18. aprila 2008. godine i predstavljanju fondova i konkursa Delegacije Evropske komisije u Srbiji.

Direktorka Kancelarije Tanja Miščević prisutne je upoznala sa aktuelnim odnosima EU i Srbije, izveštajem o izradi Nacionalnog programa za integraciju (NPI), kao i značajem koji potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ima za Srbiju. Takođe je istaknuto da tribine i kampanje koje su organizovale nevladine organizacije imaju veliki značaj u celokupnom procesu evropskih integracija.

Pjer Dibman, šef Operacija Iu Delegaciji Evropske komisije u Beograduje prisutne upoznao sa fondovima i otvorenim konkursima i istakao da će Evropska unija nastaviti da pruža finansijsku pomoć Srbiji koja od 2000. godine iznosi 2 milijarde evra. Pored finansijske pomoći, podrška Evropske unije će se zasnivati i na bezviznom režimu za građane Srbije (prvi korak ka tome je napravnjen potpisivanjem Sporazuma o viznim olakšicama) i davanju većeg broja stipendija studentima kroz program Erazmus Mundus.