Saopštenje za štampusa sastanaka Zajedničkog komiteta za sprovođenje Sporazuma o olakšanoj proceduri za izdavanje viza i Zajedničke komisije za sprovođenje Sporazuma o readmisiji lica koja nezakonito borave

17. april 2008. |

Beograd, 16.april 2008.- Konstitutivne sednice Zajedničkog komiteta za sprovođenje Sporazuma o olakšanoj proceduri za izdavanje viza i Zajedničke komisije za sprovođenje Sporazuma o readmisiji lica koja nezakonito borave održane su juče u Beogradu. Predstavnici EU i Srbije, koji učestuvuju u radu ovih tela, razmenili su informacije o dosadašnjoj primeni ovih sporazuma koji su stupili na snagu 1.januara 2008. godine.

Prema odredbama dvaju sporazuma zaključenih 2007. godine, Zajednički komitet i Zajednička komisija nadležni su da prate primenu sporazuma, predlažu njihovu izmenu, razmenjuju informacije o protokolima za sprovođenjeSporazuma o readmisiji, za rešavanje sporova nastalih tumačenjem ili primenom odredbi sporazuma, kao i za odlučivanje o aranžmanima ili smernicama koje su neophodne radi jednoobrazne primene sporazuma.

Predviđeno je da se zajednički sastanci održavaju periodično s ciljem razgovora o pitanjima značajnim za sprovođenje sporazuma, kako bi se u duhu dobre saradnje obe strane ugovornice pronašla najbolja rešenja.