Održan okrugli sto o uticaju Ugovora iz Lisabona na položaj Srbije

25. januar 2008. |

Beograd, 24. januar 2008 - Kancelarija za evropske integracije i Insitut za evropske studije organizovale su danas u Beogradu, okrugli sto na temu Ugovor iz Lisabona: institucionale reforme Evrospke unije injihov uticaj na položaj Srbije.

Slovenački ambasador u Srbiji Miroslav Luci izjavio je na ovom skupu da će Ljubljana nastaviti da ulaže diplomatske napore da EU u što skorije vreme potpiše Sporazum o stablizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom .

`Slovenija se zalaže da što pre dođe do potpisivanja SSP sa Srbijom, ako ne u januaru onda vrlo brzo`, rekao je Luci, čija zemlja trenutno predsedava EU.

Luci je ocenio da Srbija ima administrativne kapacitete da ubrza približavanje EU i da nastavi sa teškim radom posle potpisivanja sporazuma.

`Stabilnost Balkana je od suštinskog značaja za Evropu i zato je neophodno da se nastavi sa primenom Solunske agende iz 2003. koja predviđa proširenje EU na zemlje zapadnog Balkana`, rekao je slovenački ambasador.

Podsetivši da Ljubljana ulaže diplomatske napore da se poboljša saradnja EU sa zemljama regiona, Luci je naveo da se ti napori pre svega odnose na potpunu liberalizaciju viznog rezzima na zemlje regiona i njihove stavljanje na `belu šengen listu` naredne godine.

Slovenački ambasador je najavio da će njegova zemlja biti među prvima koja će ratifikovati Lisabonski ugovor i dodao da će slovenački parlament da ratifikuje najvažniji dokument EU krajem ovog ili početkom sledećeg meseca.

Francuski ambasador u Srbiji Žan Fransoa Teral ocenio je da Lisabonski ugovor ima veliki značaj za Srbiju i druge zemlje zapadnog Balkana, budući da je tim dokumentom predviđeno proširenje EU na nove članice.

`EU je spremna i sposobna da primi nove članice i da nastavi da bude funkcionalna i snažna`, rekao je Teral. `Ljudi u regionu su skeptični kada je u pitanju evropska perspektiva njihovih zemalja, ali mi u EU smo posvećeni proširenju`, dodao je francuski ambasador.

On je ipak istakao da je na zemljama potencijalnim kandidatima za članstvo u EU da ispune kriterijume iz Kopenhagena, da bi konačno pristupile dvadesetsedmorci.

Teral je naglasio da EU mora pre daljeg proširenja da ojača svoje institucije, a prema njegovom mišljenju Lisabonski ugovor to i omogućuje.

DirektorkaKancelarije za evropske integracijeVlade Srbije Tanja Miščevićocenila je da brzina našeg priključenja EU ne zavisi samo od toga da li će Srbija ispuniti sve kriterijume, veći od sposobnosti Unije da prihvati izazove daljeg proširenja.

Savetnik potpredsednika Vlade Srbije za evropske integracije Ksenija Milivojević izrazila je zadovoljstvo što je Unija krajem prošle godine potpisala Lisabonski ugovor i izrazila nadu da će članice EU što skorije ratifikovati taj dokument, kako bi 2009. stupio na snagu.`Očekujem da će Srbija biti jedna od zemalja koja će ući u prvi krug proširenja na zapadnom Balkanu`, rekla je Milivojevićeva.

Lisabonski ugovor zamenjuje predlog Evropskog ustava koji je 2005. odbačen na referendumima u Holandiji i Francuskoj.

Tim dokumentom je predviđena institucionalna reforma EU i njime se pojednostavljuje mehanizam odlučivanja u EU i omogućava ulazak novih članica.