Uručene nagrade za najbolji novinarski prilog o procesu evropske integracije

30. novembar 2007. |

Beograd, 29. novembar 2007. godine – Direktor za zapadni Balkan u Direktoratu za proširenje Evropske komisije Pjer Mirel i direktor Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije Tanja Miščević danas su svečano uručili nagrade novinarima nagrađenim na konkursu za najbolji prilog o procesu evropske integracije u Srbiji.

Pomenuti konkurs objavljen je od 1. januara i trajao do 15. novembra ove godine, a u konkurenciji 21 pristiglog priloga (4 radio priloga, 5 priloga iz štampanih medija i 12 TV priloga) nagrađeno je petoro novinara.

U kategoriji najbolji TV prilog za emisiju Evronet emitovanu na Radio-televiziji Srbije nagrađen je novinar Produkcijske grupe `Mreža“ Boban Trajković, a u kategoriji radijskog priloga priznanje je dobio Milan Srdić sa Radija 021 iz Novog Sada.

Novinar dnevnog lista `Glas javnosti` Jelena Jevremović nagrađena je u kategoriji priloga u štampanom mediju, Branislav Lazin sa TV `Panovizija`iz Vršca u kategoriji TV priloga u lokalnom mediju, a Vladeta Dunda sa TV Kruševac,u kategoriji TV prilog sa regionalnim pokrivanjem.

Miščević je na svečanosti održanoj u Aeroklubu izrazila zadovoljstvo zbog toga što je ove godine na konkurs pristigao veći broj radova novinara lokalnih medija i uputila poziv novinarima da ne prenose samo informacije, već da postavljaju pitanja i istražuju kako bi podstakli dalji i bolji rad Kancelarije za pridruživanje EU u procesu integracija.

Mirel je čestitao nagrađenim novinarima, kao i poziv medijima da prate, kritikuju i sagledaju svakodnevne posledice pridruživanja EU, a ne samo da se bave političkim temama.

Prema njegovim rečima, Sporazumpo kojem će Srbija do 2011. godine dobiti
milijardu evra pomoći od EU potpisan je zbog toga što je interes Unije da Srbija bude stabilna zemlja koja će joj se jednog dana pridružiti.

Novinari su nagrađeni radno-studijskom posetom Briselu od 10. do 14. decembra, gde će se susresti sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, a izveštaje o toj poseti objaviće u medijima za koje rade.