Dodeljene novinarske nagrade za priloge o evropskoj integraciji za 2007.

23. novembar 2007. |

Beograd, 23. novembar 2007- Delegacija Evropske komisije u Srbiji i Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji Vlade Republike Srbije dodelile su novinarske nagrade za najbolje medijske priloge o procesu evropske integracije objavljene u periodu od 1. januara do 15. novembra 2007. godine.

U konkurenciji 21 pristiglog priloga (4 radio priloga, 5 priloga iz štampanih medija i 12TV priloga), kao najbolji izabrani su:

1. Boban Trajković (Produkcijska grupa `Mreža`) u kategoriji najbolji TV izveštaj (emisija Evronet emitovanana Radio Televiziji Srbije)

2. Milan Srdić (Radio 021 iz Novog Sada) u kategoriji radijskog priloga

3. Jelena Jevremović (Dnevni list Glas javnosti) u kategoriji priloga u štampanom mediju

4. Branislav Lazin (TV Panovizija, Vršac), u kategoriji TV priloga ulokalnom mediju

5. Vladeta Dunda (Televizija Kruševac), u kategoriji TV priloga sa regionalnim pokrivanjem

Žiri u sastavu Aleksandar Đorđević (predstavnik za odnose s javnošću Delegacije Evropske komisije), Ivana Đurić (savetnica za komunikacije u Kancelariji za priruživanje EU)Srđan Staletović (savetnik za saradnju sa medijima u Beogradskoj kancelariji Evropske agencije za rekonstrukciju) i Ljubica Gojgić, novinarka RTV B92 ocenio je da pristigli radovi ukazuju na generalni porast interesovanja u medijima za teme koje su u vezi saevropskomintegracijom, a naročito za teme koje se odnose nasvakodnevnepotrebei očekivanjaobičnih građana od EU. Posebno ohrabruje da je najveći broj radova pristigao iz lokalnih medija i od televizijskih produkcija.

Članovi žirija saglasili su se i da zbog neodgovarajućeg kvaliteta pristiglih radova u kategoriji najboljeg priloga objavljenog u nedeljnim ili mesečnim magazinima i ovu nagradu dodele za TV prilog. Takođe, uočeno je i da su prilozi pristigli od medija sa nacionalnom pokrivenošću i sa nacionalnim predznakom uglavnom za temu imali dnevno-političkapitanja,da su glavni sagovornici u tim prilozima bili državni funkcionerii da o životnim temama kao što su napr.zaštita životne sredine, obrazovanje, zaštita potrošača, ne govore na način koji je dovoljno razumljiv i blizak građanima.

Lokalni mediji su se u mnogo većoj meri - a nagrađeni radovi posebno - oslanjali na građane kao sagovornikei na njihove utiske, očekivanja i aktivnosti u različitim oblastima u vezi sa pridruživanjem Uniji, što je žiri ocenio kao ključni element za relevantno pokrivanje teme ovogodišnjeg konkursa za novinare za najbolji medijski prilog o procesu evropske integracije i uticaju na svakodnevni život građana.

Sa profesionalnog stanovišta, prilozi, a naročito televizijski kojih je najviše i pristiglo na konkurs, odslikavaju loše ekonomsko stanje medija.

Mali broj priloga sadržao je autorske kadrove tema koje se obrađuju. Zbog toga, kao posebno značajan napor da se gledaocima predstavi na razumljiv i interesantan način proces evropskeintegracijei kakva je konkretna korist koju će oni imati, žiri je nagradio putopis iz Rumunije Branislava Lazina sa vršačke TV Panonijai prilog iz Slovačke, koju je o tamošnjoj fabriciautomobila načinio VladetaDundasa Televizije Kruševac. Prilog Bobana Trajkovića za `Evronet` PG Mreža dotakao je temu budućnosti - internet, razmenu podataka, saradnju među zemljama na primeru učenika iz Srbije i Rumunije koji zajedno učeo ekologiji koristećiinternet.

U kategoriji radijskog i štampanog priloga, pobedili su prilozikoji su se bavili životnim temama koje su deo udarnih vesti - problemi sa izdavanjem viza i putovanjima za građane Srbije autora Milana Srdića, sa novosadskog Radija021 i kakva je `evropska perspektiva` srpskog nacionalnog hobija - pečenja rakije u domaćinstvima i razvejavanjem jednog od najvećih „mitova“ o zabrani proizvodnje za lične potrebe u tekstu Jelene Jevremović iz dnevnog lista Glas javnosti.

Novinari Boban Trajković, Milan Srdić, Jelena Jevremović, Branislav Lazin i Vladeta Dunda nagrađeni su radno-studijskom posetom Briselu od 10-14. decembra 2007. godine. Imaće priliku da se susretnu sa zvaničnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta, kao i da pripreme izveštaje koje će objaviti u svojim medijima.

Vreme i mesto uručenja nagrada biće naknadno objavljeno.