Potpisani sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji sa EU

18. septembar 2007. |

Brisel - Predstavnici Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana danas su u Briselu potpisali sporazume o viznim olakšicama i readmisiji

Potpredsednik Evropske komisije Franko Fratini i ministar inostranih poslova Portugala Ruiz Karlos Pereira potpisali su devet sporazuma između Evropske komisije i zemalja Zapadnog Balkana. Sporazumi o viznim olakšicama i readmisiji potpisani su sa ministrima unutrašnjih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Makedonije.

Cilj sporazuma je da olakšaju građanima zemalja Zapadnog Balkana, naročito onima koji najviše putuju, da dobiju po olakšanoj proceduri vize za kratak boravak u državama članicama EU, u isto vreme postavljajući jasna pravila za borbu protiv ilegalne imigracije.

Jedna od olakšica koja se odnosi na sve građane Zapadnog Balkana je cena vize koja ostaje na nivou od 35 evra s obzirom da je EU povisila cenu vize za sve ostale države na 60 evra. Sporazum o viznim olakšicama se odnosi na širok krug kategorija stanovnika, kojima će biti potreban minimalni broj dokumenata za dobijanje vize za kratak boravak. Takođe, odredbama Sporazuma je predviđeno izdavanje besplatnih viza za precizno nabrojane kategorije.

Sporazumi o readmisiji postavljaju jasne obaveze i procedure za vlasti zemalja Zapadnog Balkana i zemalja članica EU na osnovu kojih će lica koja nelegalno borave na teritoriji država članica biti vraćena u zemlju porekla.

Od zemalja Zapadnog Balkana se očekuje da ubrzaju primenu odgovarajućih reformi u osnovnim oblastima pravde, slobode i bezbednosti, kao što je jačanje vladavine prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanje njihovih administrativnih kapaciteta u oblastima kontrole granica i bezbednosti dokumenata, uvođenjem biometrijskih podataka.

Nakon potpisivanja, sporazumi treba da budu ratifikovani u Skupštini Srbije. Kada je reč o EU, ministri pravosuđa i unutrašnjih poslova EU izjasniće se na zasedanju 8. i 9. novembra, potom i Evropski parlament, a očekuje se da nakon završetka ovih procedura, sporazumi stupe na snagu 1. januara 2008, za šta se snažno zalaže portugalsko predsedništvo EU.