Kokurs za novinare za izveštavanje o evrointegracijama

07. septembar 2007. |

BEOGRAD, 7. septembra- Kancelarija za pridruživanje Evropskoj uniji otvorila je konkurs za godišnju novinarsku nagradu za izveštavanje o evropskim integracijama, saopštila je danas direktorka te kancelarije Tanja Miščević, a prenosi Tanjug.

Ona je navela da će nagrade biti dodeljene za pet kategorija - najbolji televizijski prilog, radio prilog, najbolji tekst u dnevnim novinama koji uključuje i agencijske izveštaje, članak u mesečnicima ili nedeljnicima i prilog lokalnih medija.

Konkurs će biti otvoren do 15. novembra, kazala je Miščevićeva na konferenciji za novinare i dodala da će najbolji novinari biti nagrađeni studijskim putovanjem u Brisel, kao i prošle godine.

Kancelarija drugi put za redom organizuje konkurs za novinare, a ove godine joj u tome pomaže Delegacija Evropske komisije u Beogradu.

Šef te delegacije Žozep Ljoveras rekao je da novinari imaju veoma važnu ulogu u procesu integracije, jer moraju da objasne građanima šta znači priključenje Srbije EU i kakve će koristi građani imati od toga.

On je naveo da istraživanja pokazuju da oko 70 odsto žitelja Srbije želi da naša zemlja postane članica EU, ali ih je tek 30 odsto upoznato s procesom integracija, odnosno ima opštu sliku o Uniji.

Zato je važno da novinari učestvuju na konkursu, ukazao je on i dodao da je zadovoljan što će nagrade biti dodeljene i lokalnim novinarima, jer se u procesu integracija stalno priča o Beogradu, a zaboravlja se da će u Uniju jednog dana ući cela Srbija.


Tekst konkursa možete pročitati ovde.