U ponedeljak peta runda tehničkih pregovora sa EU

07. septembar 2007. |

BEOGRAD, 7. septembra 2007. - Pregovori o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije iSrbije biće nastavljeni u ponedeljak, 10. septembra u Briselu, prenosi agencija Beta.

Tokom pete runde tehničkih pregovora trebalo bi da bude postignut konačan dogovor o trgovinskim koncesijama za primarne i prerađene poljoprivredne sporazume, izjavila je direktorka Kancelarije za pridruživanje Tanja Miščević.

Tema pete runde je i Protokol 2 koji reguliše promet vina i alkoholnih pića između Srbije i EU, kao i Protokol 4 o kopnenom saobraćaju, kazala je ona.

Delegaciju Srbije na pregovorima u Briselu predvodiće potpredsednik Vlade Božidar Đelić, a Evropsku komisiju glavni pregovarač Pjer Mirel koji je direktor Direkcije za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje EU.

Miščević je rekla da se nada da će to biti poslednja runda pregovora, odnosno da će biti potpisan taj tehnički deo sporazuma.

Ona je najavila i sastanak Stalnog unapređenog dijaloga sa EU u Beogradu naredne nedelje na kome će se raspravljati o pitanjima pravde, sloboda i bezbednosti.

Miščevićeva je rekla da nakon tog sastanka očekuje razgovore o stavljanju Srbije na belu šengensku listu.