U septembru Sporazum o viznim olakšicama

13. avgust 2007. |

Beograd, 12. avgusta 2007 - Srbija bi u Briselu sredinom septembra trebalo da potpiše sporazume o viznim olakšicama i o readmisiji, izjavila je Tanjugu direktorka Kancelarije za pridruživanje Evropskoj uniji Tanja Miščević.

Ona je navela da bi ti sporazumi trebalo da budu potpisani 17. ili 18. septembra, na marginama sastanka ministara unutrašnjih poslova država zapadnog Balkana. To znači primenu viznih olakšica za građane Srbije i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali i funkcionisanje jedinstvenog sporazuma o readmisiji sa zemljama članicama EU, rekla je Mišćevićeva, izrazivši očekivanje da će sporazumi stupiti na snagu 1. januara 2008.

Prema njenim rečima, za potpisivanja dva sporazuma je, po proceduri, potreban pristanak 27 država, članica EU i zatim njihovo prihvatanje u Evropskom parlamentu.

Do početka primene ti sporazumi trebalo bi da budu ratifikovani i u Skupštini Srbije, navela je ona, podsetivši da je Sporazum o viznim olakšicama `prvi korak ka uspostavljanju bezviznog režima sa EU`,

Miščević je dodala i da je kvalitet njegovog sprovođenja važan zbog ocene podobnosti Srbije za `belu šengensku listu`, podsetivši da vizne olakšice podrazumevaju jeftiniju vizu, smanjenje broja neophodnih dokumenata i ubrzanu proceduru za izdavanje dužih viza.

Olakšice u viznom režimu predviđene su za novinare, eksperte, državnu administraciju, mlade, učesnike sportskih i kulturnih takmičenja, ali i za posete rodbini koja radi na teritoriji EU, rekla je ona. Miščević je ukazala i da se jedinstvenim sporazumom o readmisiji pravno uređuje pitanje prihvata svih državljana zapadnog Balkana koji ilegalno borave u zemljama EU.

Prema njenim rečima, u slučaju Srbije se procenjuje se da će se sporazum odnositi na oko 150.000 ljudi koji se `neće vraćati ođednom, niti u talasima, nego po uređenoj proceduri`, rekla je ona.Direktor kancelarija za pridruživanje je objasnila da je Srbija, prema tom sporazumu, osim za sopstvene državljane odgovorna i za građane drugih država koji su preko njene teritorije ušli u EU.