Đelić: Usaglašen tekst Sporazuma, osim pitanja šećera

13. jul 2007. |

BEOGRAD, 13. jula 2007. - Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je danas da je Srbija u potpunosti uspela da usaglasi tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji(EU), izuzev dela koji se odnosi na trgovinu šećerom, javlja agencija Beta.

`Sada je realno očekivati da će do parafiranja tog sporazuma doći u oktobru ove godine`, rekao je on u Beogradu nakon završetka četvrte tehničke runde pregovora između Srbije i EU o tom Sporazumu.

Liberalizacija trgovinskog režima industrijskih proizvoda u potpunosti je usaglašena, kazao je on i dodao da je usaglašen i period liberalizacija poslovanja javnih preduzeća sa pravilima poslovanja EU.

Đelić je istakao da je usaglašen i protokol koji se bavi pravilima o poreklu robe.

On je izrazio nadu da nijedna od zemalja članica EU neće imati naknadne zahteve zbog kojih bi bilo nužno ponovno udaglašavanje Sporazuma većeg obima.

Đelić je dodao da se očekuje još jedna runda tehničkih pregovora 10. septembra, koja će se verovatno održati u Briselu.

Govoreći detaljnije o pregovorima, on je precizirao da ne postoji problem između Srbije i EU po pitanju šećera, već se traži mehanizam koji će omogućiti potpunu sigurnost u trgovinskim odnosima dve strane u domenu šećera i proizvoda koji sadrže dosta šećera.

Srbija je, po njegovim rečima, dobila kvotu za izvoz 180.000 tona šećera u EU, a šećer je, kako je podsetio, jedan od najvećih izvoznih artikala koji donosi 120 miliona evra.

Dobijene su i kvote za bescarinski izvoz 8.700 tona teletine, čija je vrenost po trenutnim cenama više od 30 miliona evra, kazao je potpredsednik vlade ističući da su prvi put dobijene i kvota za izvoz vina od 55.000 hektolitara, kao i za ribu - pastrmke i šarana.

EU je prepoznala strateški značaj poljoprivrede za Srbiju, pa je u pregovorima omogućeno da zaštiti najosetljivije proizvode u prelaznom periodu, ali i da nakon tog nastavi sa određenom zaštitom strateških proizvoda, kao što su voće, povrće i žitarice, kazao je Đelić.

Na pitanje novinara, da li je realno da se očekuje parafiranje sporazuma u oktobru, predstavnica Evropske komisije Tereza Sobjecki (Theresa Sobieski), koja je šef Odeljenja za Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje, rekla je kako se nada da će u okviru poslednje tehničke runde dve starne uspeti da usaglase preostali deo teksta Sporazuma.

Tema dvodnevnih razgovora zvaničnika Srbije i EU bila je preduzimanje zaštitnih mera u trgovini između Srbije i EU, kao i državni monopoli, javna preduzeća i oblast elektronskih komunikacija.