Srbija od EU ove godine može da dobije 186,7 miliona evra

22. maj 2007. |

BEOGRAD, 22. maja 2007 - Evropska komisija će do kraja maja doneti konačnu odluku o tome koji će od 80 prijavljenih projekata za 2007. godinu biti finansirani iz pretpristupnog fonda Evropske unije, najavio je danas savetnik u Ministarstvu finansija Nikola Aksić, dodavši da Srbija za to može dobiti 186,7 miliona evra, prenosi Tanjug.

Na seminaru `Programiranje i upravljanje evropskim fondovima na lokalnom nivou`, Aksić je rekao da je za Srbiju iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) za 2007. godinu predviđeno 186,7 miliona evra, za 2008. godinu 190,9 miliona, za 2009. godinu 194,8 miliona i za 2010. godinu 198,7 miliona evra.

Projekti koji su prijavljeni za 2007. neće biti realizovani ove godine, već tek 2008. godine, i to verovatno u drugom kvartalu, ukazao je Aksić. On je najavio da će krajem ove i početkom naredne godine započeti i novi prekogranični projekti - sa Hrvatskom, Bosnom i Hercegovinom i sa Crnom Gorom, koji se finansiraju iz IPA. Prekogranični projekti su značajni jer se njima stvara dobra osnova za saradnju pograničnih područja u okviru strukturnih fondova, naveo je savetnik Ministarstva. Aksić je podsetio da zemlje u procesu stabilizacije i pridruživanja od ove godine koriste jedistveni fond IPA, i da im je za period od 2007. do 2013. godine na raspolaganju ukupno 11,5 milijardi evra.

Zamenik direktora Kancelarije za pridruživanje EU Srđan Majstorović ukazao je predstavncima lokalnih samouprava, koji su učestvovali na seminaru, da dobra priprema, poznavanje evropskih procedura, učenje jezika i saradnja s nevladinim sektorom, treba da budu sastavni deo njihovog rada, kako bi se što veći deo fondova mogli privući kada se otvore vrata.

Istakavši da su evropske integracije centralizovan proces koji u našoj zemlji koordiniše vladina Kancelarija za pridruživanje, on je kazao da to ne znači da će vlada upravljati fondovima, već samo da će `koordinirati` njihovo korišćenje.

Gordana Lazarević iz Ministarstva finansija rekla je da će opštine u Srbiji za period od tri godine dobiti ukupno 60 miliona evra za instituicionalni razvoj, razvoj lokalne infrastrikture i za lokalni ekonomski razvoj.

Savetnik u Ambasadi Španije u Srbiji Horhe Urbiola de Montenegro izjavio je da je Španija od kada je pristupila EU 1986. godine ostvarila veliki napredak zahvaljujući evropskim fondovima pomoći. Zahvaljujući fondovima, u Španiji je svake godine otvarano 300.000 novih radnih mesta, a izvoz je povećavan za 75 odsto, rekao je Urbiola de Montenegro.

Ekspert za saradnju sa Balkanom Španske agencije za međunarodnu saradnju Inmakulade Aguado Ramirez rekla je da Agencija pomaže Srbiji da odgovori na najveći izazov - da se priključi EU. Španija je, kada se priključivala EU, bila i teškoj situaciji, i njen zadatak je, kao i Srbiji danas, bila da izgradi demokratiju i premosti razlike u odnosu na članice, kako bi se uspešno integrisala, ukazala je ona.