Parafirani sporazumi o viznim olakšicama i o readmisiji

16. maj 2007. |

BRISEL, 16. maja 2007. (Beta) - Predstavnici srpske vlade i Evropske komisije danas su u Briselu parafirali sporazume o viznim olakšicama i o readmisiji, koji će omogućiti da se besplatno odobravaju vize studentima, naučnicima, poslovnim ljudima i još nekim kategorijama građana Srbije.

Sporazumom o viznim olakšicama mnogim kategorijama srpskih građana omogućiće se brže, lakše i besplatno dobijanje viza za putovanje u Evropsku uniju i otvoriće se put za režim bez viza i stavljanje Srbije na `belu Šengensku listu` EU.

Parafiran je i jedinstven sporazum Srbija-Evropska unija o readmisiji, prihvatanju lica koja ilegalno iz Srbije uđu na teritoriju EU, pošto je usaglašen i poslednji sporni član oko građana trećih država koji bi preko Srbije, ili s nekim srpskim dokumentom mogli doći na teritoriju EU.

Direktorka Kancelarije za pridruživanje EU Tanja Miščević, koja je u ime Srbije parafirala sporazume, ocenila je da je to `vrlo dobar znak uspostavljanja novih odnosa Srbije i EU`.

Sporazumi bi mogli da budupotpisani već u julu i da stupena snagu do kraja godine.

Tanja Miščević je naglasila da će vizni režim EU biti znatno uprošćen i olakšan za sve srpske građane, koji će, ako nisu na inače širokom spisku onih koji imaju povlastice, vizu plaćati 35 evra, umesto 60 evra, što su troškovi vize EU za ostale `treće zemlje`. Evropski komesar za pravosuđe i unutrašnje poslove Franko Fratini je izjavio da su ti sporazumi `posebno važni` i da je `uveren da olakšavanje ljudskih veza između Srbije i Evropske unije pomaže povećanju uzajamnog razumevanja i poboljšanju naših odnosa na svim poljima`.Fratini je naglasio da sporazum o readmisiji omogućava da se zajednički radi u borbi protiv ilegalne imigracije.

Evropski komesar Oli Ren je, u saopštenju izdatom u Briselu, podvukao `zadovoljstvo što je Evropska unija mogla da novoj srpskoj vladi iskaže svoju podršku parafiranjem sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji`.`To je snažan i jasan dokaz o privrženosti i ispunjavanju preuzetihobaveza EU prema Srbij`, naglasio je Ren.

Od plaćanja viza će biti potpuno izuzeti studenti, naučno osoblje, poslovni ljudi, novinari, pripadnici verskih organizacija, penzioneri, lica koja idu na lečenje, lekari, advokati i druge kategorije srpskih građana koji će moći da dobiju i višekratne vize na duži rok.

`Vizne olakšice treba da ohrabre zapadnobalkanske zemlje da sprovedu značajne reforme i ojačaju regionalnu i saradnju s Evropskom unijom na poljima vladavine zakona, bitke protiv organizovanog kriminala i korupcije, uz jačanje organa kontrole granica i bezbednosti dokumenata`, podvukla je Evropska komisija.

Član srpske delegacije, šef Biroa za međunarodne odnose i evropsku integracije u MUP-u Srbije, Dražen Maravić je posle potpisivanja sporazuma izjavio da su srpske vlasti već učinile veliki napredak u delotvornom nadzoru granica i bezbednosti dokumenata i da sad predstoji i uvođenje informacionog viznog sistema da bi se uredio i vizni režim s trećim zemljama.

To, rekli su Maravić i Tanja Miščević, uz buduće nove srpske lične karte i pasoše, vize i druge visoko bezbedne dokumente po evropskim standardima, treba da omogući i brz početak rada na uspostavljanju režima bez viza za srpske građane i stavljanje Srbije na `belu Šengensku listu`.