Održan četvrti redovni sastanak Kancelarije za pridruživanje EU Vlade Srbije i partnerskih nevladinih organizacija

04. april 2007. |

Danas je održan četvrti redovni sastanak Kancelarije za pridruživanje EU i partnerskih nevladinih organizacija. Sastanku su prisustvovali predstavnici četrdeset partnerskih NVO iz čitave Srbije. Dr Tanja Miščević, direktorka Kancelarije je sve prisutne informisala o važnosti i toku pregovora o zaključenju Sporazuma o viznim olakšicama i Jedinstvenom sporazumu o readmisiji.

Predstavnici NVO su imali prilike da se upoznaju i informišu o novom Evropskom integracionom fondu (EIF), kojim rukovodi Evropska agencija za rekonstrukciju, a biće raspisan krajem aprila. Osnovne smernice za konkurisanje za EIF je predstavio Goran Cetinić, projekt menadžer.

Ognjen Mirić iz Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom je održao veoma opširno i korisno predavanje o Instrumentu Evropske komisije za pretpristupnu pomoć (IPA) za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za ulazak u EU. Glavni cilj ovog finansijskog instrumenta je da zemlje korisnici primenjuju jedinstvena i jednostavnija finansijska pravila koja će omogućiti bržu koheziju i integraciju. Ova tema je izuzetno značajna za civilni sektor jer donosi mnogobrojne promene u dosadašnjoj proceduri apliciranja za projekte EU, te je neophodno da predstavnici NVO budu što bolje informisani o detaljima ovog finansijskog instrumenta.

Na kraju sastanka, Kancelarija i partnerske NVO su razmenile informacije o planiranim aktivnostima povodom obeležavanja Dana Evrope, 9. maja ove godine u cilju što bolje koordinacije velikog broja događaja planiranih za ovaj dan.