Izložba srpskih naivaca u sedištu EU

27. februar 2007. |

BRISEL, 20. februara 2007. (Beta) - Evropski komesar za obrazovanje i kulturu Jan Figel otvorio je, u sedištu Evropske komisije u Briselu, izložbu naivnog slikarstva Srbije na kojoj je prikazano 70 slika mahom naivaca iz Kovačice, u Vojvodini, kao i iz centralne Srbije.

Evropski komesar Figel, Slovak, je u uvodnoj reči posebno ukazao da su Slovaci koji žive u tom delu Evrope mogli da očuvaju svoj identitet, jezik i kulturu. On je istakao da je nužno da Evropska unija podrži `evropsku predodređenost zapadnog Balkana` i, s tim u vezi, istakao da se u delu Srbije, Vojvodini, koju je nedavno posetio, odvija skladan život u različitosti - `prava Evropa u malom`. A to onda, istakao je Figel, pomaže i da se ublaži vizni režim EU za srpske građane, izgradi infrastruktura, da dođu investicije.

`Slika Srbije i zapadnog Balkana je snažno obeležena nedavnom istorijom... Ali, ovakvim manifestacijama i porukama mora se razumeti da Srbija i zemlje regiona imaju snažan kulturni i ljudski potencijal`, dodao je Figel.

Tanja Miščević, direktorka Kancelarije za pridruživanje EU u Vladi Srbije koja je pokrovitelj ove izložbe, istakla je da je slikarsko umeće naivaca iz Srbije vrsta `saobraćanja s Evropom i kroz umetnost, a ne samo rečima i poslovima`.

Na otvaranju izložbe je bio i evropski komesar za nauku, istraživanje i tehnologiju Janez Potočnik.

Slikarka Zuzana Verecki je na otvaranju izložbe naglasila da dolazi `iz Srbije, iz jednog jako lepog mesta, Kovačice, kolevke naive`. `Ja ne znam zašto slikam, ali slikam 25 godina, veoma sam srećna`, istakla je slikarka Verecki koja se takođe obratila na slovačkom jeziku.

U pomoć joj je pritekao komesar Figel koji je preveo njenu poruku da želi da govori i na maternjem jeziku pošto je sutra, 21. februara, Međunarodni dan maternjeg jezika.

Slike prikazane na izložbi u sedištu Evropske komisije su iz Umetničke galerije Babka iz Kovačice.